Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,96 Ft
Euró
388,30 Ft
Font
451,09 Ft
Bitcoin
61,574 $

Állatok ürülékében találták meg azt, ami évente 10 millió ember életét mentheti meg

Eddig a guineai páviánok, a zsiráfok, a gyűrűsfarkú makik, a cebui disznók, valamint a binturongok ürülékében sikerült kimutatni hasznos vírusokat.

Fotó: Unsplash
Tudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Sheffieldi Egyetem kutatói az állatkertekben élő veszélyeztetett fajok ürülékében találtak olyan vírusokat, amelyek hatékonyak lehetnek az egyre nagyobb problémát okozó szuperbaktériumok ellen. Különösen igaz lehet ez a cukorbetegeknél általában lábfekélyt okozó baktériumok esetében is.

Az antibiotikumra rezisztens baktériumok évente több mint 1 millió ember halálát okozzák világszerte, ám az előrejelzések szerint ez a szám 2050-re már 10 millióra emelkedhet, ami igazán aggasztó – számolt be a hvg.hu a Gizmodo cikkére hivatkozva. Soron kívül Verőfényes napsütéssel köszönt be a péntek, csak délután alakulhatnak ki záporok

A cikkben kifejtették, a yorkshire-i vadasparkkal végzett kutatás során a szakértők különböző veszélyeztetett fajoktól vettek székletmintákat, és igen hasznos bakteriofágokat találtak bennük. Ezeket a bakteriális fertőzések kezelésére is használják az orvosok, természetesen kontrollált körülmények között.

Megjegyezték, azt már korábban sikerült kimutatni, hogy ezek az antibiotikumnál is hatékonyabban tudják elpusztítani a nem kívánatos kórokozókat. A tudósok úgy vélik, a most talált bakteriofágok segítenek megfékezni a cukorbetegek lábfekélyesedését (ez az érintett betegek 15-25%-ánál fordul elő, megállítani pedig nem, vagy csak nagyon nehezen lehet, amely miatt gyakran az amputáció mellett döntenek az orvosok).

Mint kiderült, eddig a guineai páviánok, a zsiráfok, a gyűrűsfarkú makik (lemurok), a cebui disznók, valamint a binturongok ürülékében sikerült kimutatni hasznos vírusokat. A kutatók elismerték, több vizsgálatra is szükség van, ám már most azon tevékenykednek, hogy eredményeik által egy nap megfelelő kezeléseket dolgozhassanak ki.

Joáv Galant védelmi miniszter Izrael "ellenségeinek és barátainak" üzent

Az izraeli védelmi miniszter kijelentette, országa mindent megtesz annak érdekében, hogy elérje háborús céljait Gázában.