Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
356,06 Ft
Euró
386,63 Ft
Font
450,41 Ft
Bitcoin
66,394 $

Azerbajdzsán hadműveletet indított az örmény erők ellen Hegyi-Karabahban

Az örmény és az azeri média is heves bombázásokról számolt be Sztepanakert városából.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Azerbajdzsáni védelmi minisztérium
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNN jelentése szerint Azerbajdzsán védelmi minisztériuma kedden közölte, hogy „terrorellenes” hadjáratot indított a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah térségében: miután az azeri minisztérium hivatalosan is bejelentette a hadműveletet, az örmény és az azeri média is szinte azonnal heves bombázásokról számolt be a térség fővárosa, Sztepanakert környékéről.

Gegham Stepanyan, a hegyi-karabahi ombudsman szerint két civil, köztük egy gyermek életét vesztette, 11 ember pedig megsebesült az azerbajdzsáni hadsereg bombázása nyomán. Mint ismert, a nemzetközileg Azerbajdzsán részeként elismert Hegyi-Karabah etnikai örmény enklávé az elmúlt három évtizedben két háborút is kirobbantott a két fél között, a legutóbbira pedig 2020-ban került sor. Soron kívül Dejan Sztankovics elfogadta egy másik klub ajánlatát, távozik a Ferencvárostól

Noha nem lehetett pontosan tudni, hogy az azeri kormány milyen lépést tervez, az már hónapok óta egyértelmű volt, hogy a feszültség egyre csak növekszik a szomszédok között, főként azután, hogy az azeri csapatok decemberben blokád alá vették a Lachin-folyosót.

Ezzel pedig elvágták az egyetlen utat, mely összeköti Hegyi-Karabahot Örményországgal köti össze, s megakadályozták a mintegy 120 ezer lakos élelmiszer-behozatalát. Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium keddi közleményében többek között követelte „az örmény etnikumú csapatok teljes visszavonását és a sztepanakerti kormány feloszlatását”:

„A térségben a béke és a stabilitás elérésének egyetlen módja az örmény fegyveres erők feltétel nélküli és teljes kivonása Azerbajdzsán Karabah térségéből és a bábkormány feloszlatása.”

A minisztérium azonban itt nem állt meg:

„Az Azerbajdzsán Karabah Karabah régiójában végrehajtott helyi terrorellenes intézkedések részeként az örmény fegyveres erők rendszeres, hosszú távú lőállásait és katonai létesítményeit az azerbajdzsáni hadsereg egységeinek pontos csapásaival megsemmisítették.”