Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,007 $

Megőszült a japán lakosság: minden 10. lakos 80 éves vagy annál idősebb

Ez pedig igen komoly probléma, hiszen csak tovább mélyíti az ország demográfiai válságát.

...svg content...Fotó: Unsplash/Jixiao Huang A kép illusztráció.
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A japán kormány hétfőn jelentette be, hogy az ország lakosságának több mint 10 százaléka 80 éves vagy annál idősebb, ezzel pedig csak tovább mélyül a japán demográfiai válság: a belügyi és kommunikációs minisztérium által közzétett adatok szerint a 65 éves vagy annál idősebb japán idősek aránya szintén rekordmagas, a lakosság 29,1 százalékát (!) teszi ki, ami a legmagasabb arány az egész világon.

A Bloomberg jelentése szerint a japán kormány az ott állami ünnepnek minősülő Idősek Tiszteletének Napja alkalmából tette közzé a kissé lesújtó adatokat. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Japánban a születési ráta zuhanása és a munkaerő csökkenése is hatással lehet a nyugdíjak és az egészségügyi ellátás finanszírozására, mivel az idősödő népesség száma megugrik, ám az aktív dolgozóké csökken. Soron kívül Riasztó mértékben növekszik az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalanok száma Magyarországon

Japán népessége már az 1980-as évek gazdasági fellendülése óta folyamatosan csökken, a termékenységi ráta pedig mindössze 1,3, ami messze elmarad a 2,1-es értéktől, mely a stabil népesség fenntartásához szükséges. Ennek háttere pedig több tényezős: alig van bevándorló, miközben a halálozások száma több mint egy évtizede meghaladja a születések számát Japánban.

Noha alapvetően örömteli, hogy az országban az egyik legmagasabb a várható élettartam a világon, a kormány kevésbé örül, hiszen ez azt is jelenti, hogy egyre több lesz az idős az országban.

Miközben növekszik az idősek száma az országban, egyre növekszik a munkaerőhiány is, ennek megoldására pedig a kormány az elmúlt években több intézkedést is eszközölt, melyek eredményeképpen visszacsábították a munkaerőpiacra a még munkaképes időseket és az anyákat.

Menet közben borult lángokba egy busz Indiában, nyolcan életüket vesztették

Újabb tragikus buszbaleset történt Indiában, melynek következtében legkevesebb nyolcan életüket vesztették.