Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,97 Ft
Euró
385,84 Ft
Font
451,01 Ft
Bitcoin
66,989 $

Izrael szerint az irániak támadásokhoz készítenek elő egy repteret Libanonban

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter hétfőn erős vádakat fogalmazott meg Iránnal szemben.

...svg content...Fotó: Unsplash/Jametlene Reskp
Közel-Kelet

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNA jelentése szerint Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter hétfőn azzal vádolta Iránt, hogy azzal a céllal létesít repülőteret Dél-Libanonban, hogy ezzel Izrael elleni támadásokat tegyen lehetővé.

E kijelentés részben annak fényében történt, hogy Izraelt szüntelenül nyugtalanítja főellensége, Irán nukleáris programja, rakétaépítése és a regionális gerillák támogatása. Utóbbiak közül a legerősebb, a libanoni Hezbollah 2006-ban háborút is vívott Izraellel, ám a határon túli feszültségek most rég nem látott szintekre emelkedtek. Soron kívül Robert Fico már képes kommunikálni, folyamatosan javul az állapota

A Reichman Egyetem által rendezett nemzetközi biztonsági konferencián tartott televíziós beszédében Gallant légi felvételeket mutatott be a közönségnek, melyeket úgy jellemzett, mint egy repülőteret, melyet Irán az Izrael elleni „terrorista célok” érdekében épített.

Részletekbe nem kívánt bocsátkozni, ám azt megjegyezte, hogy a helyszín közepes méretű repülőgépek befogadására alkalmas. Az általa bemutatott helyszín a libanoni Birket Jabbour falu és Jezzin város közelében van, mintegy 20 km-re északra az izraeli határ menti Metulla városától.

Egy magát nem izraelinek vallós forrás, aki ismeri a szóban forgó helyszínt, megosztotta, az iráni tervrajzok alapján a reptér ténylegesen alkalmas akár nagyméretű, akár fegyveres drónok elhelyezésére is. A forrás továbbá megjegyezte, a helyszínről indított drónokat belső és külső operatív tevékenységre egyaránt használhatják.

A forrás végezetól kiemelte, tudomása szerint a Hezbollah igen jelentős összegeket fektetett be a dróntechnológiába, ám Gallant megjegyzéseire egyelőre sem a Hezbollah, sem pedig az iráni tisztviselők nem reagáltak nyilvánosan.