Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
356,06 Ft
Euró
386,63 Ft
Font
450,41 Ft
Bitcoin
66,394 $

Rekordmennyiségű kokain árasztja el a belgiumi Antwerpent

A hatóságok megkongatták a vészharangot, miután Antwerpenbe rekordmennyiségű kábítószer áramlik.

...svg content...Fotó: Wikimedia Commons/Petty Officer 3rd Class Cory Booth
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Antwerpen, ahol Európa második legnagyobb teherkikötője található, a kábítószerek, különösen a Latin-Amerikából érkező kokain egyik fő gócpontjává vált, eközben pedig a drogháborúk az utcákra is átterjedtek.

A Politico megkeresésére a város vezetése megosztotta, 2022-ben 81 kábítószerrel kapcsolatos lövöldözés és robbantás történt Antwerpenben, az idei év első 5 hónapjában pedig további 25, köztük egy januári lövöldözés, mely során egy feltételezett kábítószerrel összefüggésbe hozható bűnöző 11 éves unokahúga vesztette életét. Soron kívül Dejan Sztankovics elfogadta egy másik klub ajánlatát, távozik a Ferencvárostól

Antwerpen polgármestere, Bart De Wever ugyanakkor úgy látja, az erőszak egyre látványosabb növekedése egyszerre egy válság és egy lehetőség: a nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) vezetője számára a jövő évi országos választások előtt ez egy olyan ütőkártya, mellyel a belga szövetségi kormányt támadhatja, melyet azzal vádol, hogy helyi problémaként kezeli a kérdést, vagy ami még rosszabb, hogy az ország hírhedt bürokráciájával elgáncsolja a válaszlépéseket.

A lapnak adott interjújában a polgármester hangsúlyozta, a kábítószer-csempészet által jelentett fenyegetés „sokkal nagyobb”, mint a 2016-os terrorválság, hozzátéve, hogy az Antwerpenben tapasztalható erőszak „csak a jéghegy csúcsa”, mivel a bűnözők illegális pénzüket a hivatalos gazdaságba forgatják vissza, ezáltal pedig az egész kontinensen egyre nagyobb befolyással bírnak.

Tavaly a belga hatóságok rekordmennyiségű, 110 tonna kokaint foglaltak le a kikötőben, ami közel 14-szerese a 2014-ben lefoglalt mennyiségnek, s több mint kétszerese a közeli holland kikötőben, Rotterdamban lefoglalt mennyiségnek (50 tonna). A kokaint olyan országokból szerzik be, mint Ecuador vagy Kolumbia, a szállítmányok pedig konténerhajók fedélzetén elrejtve kelnek át az Atlanti-óceánon.