Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,037 $

11 196 év börtönre ítélték egy török kriptocég alapítóját

A cím nem elírás, ténylegesen 11 196 év (!) börtönbüntetésre ítélték Faruk Fatih Özert, az összeomlott török Thodex kriptotőzsde vezérigazgatóját.

...svg content...Fotó: Unsplash/Maxim Hopman
Közel-Kelet

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Euronews jelentése szerint a bíróságon csütörtökön született meg az egészen meghökkentő döntés Faruk Fatih Özert, az összeomlott török Thodex kriptotőzsde vezérigazgatójának ügyében: a férfit a bíróság egészen pontosan 11 196 év, 10 hónap és 15 nap börtönbüntetésre ítélte.

Ez a megdöbbentő szám pedig talán még beszédesebb akkor, ha összehasonlítjuk: a legutolsó jégkorszak a Földön mintegy 11 ezer évvel ezelőtt ért véget. A bíróság pedig nagy valószínűséggel ily módon akart példát statuálni, amiért Faruk Fatih Özer összesen kétmilliárd dollárt (!) vett el ügyfeleitől. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

A Thodex volt Törökország egyik legnagyobb kriptotőzsdéje, mielőtt 2021 áprilisában hirtelen offline lett, Özer pedig rejtélyes módon felszívódott: ezzel pedig több mint 400 ezer tag számára vált lehetetlenné a vagyonukhoz való hozzáférés, ami kétmilliárd dollárnyi kriptovalutát jelent.

Özert azzal gyanúsították, hogy elmenekült Törökországból, majd miután az Interpol a lehető legmagasabb szintű körözést adta ki ellene, végül tavaly Albániában letartóztatták a férfit. Úgy tudni, a férfi már a kezdetektől csalási szándékkal cselekedett, maga a Thodex pedig egy bűnszervezet volt.

A kriptotőzsde összeomlása sokként érte Törökországot, hiszen az országban széles körben alkalmazták a kriptovalutákat a megtakarítások védelmére az egekbe szökő infláció és a líra meredek leértékelődése elleni küzdelem részeként. Az ítéletet csütörtökön mondta ki az isztambuli bíróság, s több vádpontban is elítélte Özert, többek között csalás, bűnszervezet vezetése és pénzmosás miatt. Két testvérét szintén börtönbüntetésre ítélték.

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.