Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,944 $

Újabb átverés tért vissza a Facebookra, a csalók a felhasználók fiókjait törnék fel

Noha a szemfülesek első ránézésre is tudhatják, hogy csalásról van szó, sokan sajnos bedőlnek az átverésnek.

...svg content...Fotó: Unsplash/Kev Costello
Mobil

Borbély Fanni

Szerkesztő

Már korábban is látott módszerrel próbálják feltörni a Facebook-fiókokat a csalók, melynek lényege, hogy egy ismerős üzenetet küld a Messengeren azzal a szöveggel, hogy fiókját letiltották, neki pedig szüksége van egy kódra, mellyel visszakaphatja.

Érdekesség, hogy a csalók ezúttal a kétlépcsős azonosítással védett Facebook-fiókokat célozták meg, azt kihasználva, hogy a Messengeren egy kis időbe telik, mire képesek vagyunk ellenőrizni azt, hogy ki küldött nekünk üzenetet. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Az átverés pedig úgy néz ki, hogy a csalók a kiszemelt áldozat ismerősei közül valakinek klónozzák, vagy feltörik a profilját, majd arról küldenek egy üzenetet Messengeren. Maga az üzenet pedig arról szól, hogy ezt a bizonyos ismerőst letiltották, ahhoz pedig, hogy visszakapja fiókját, 5 barátjától kell megszereznie az ellenőrző kódot, melyet a Facebook küld.

Amennyiben pedig az áldozat bedől a csalásnak, úgy az SMS-ben, vagy e-mailben kapott kód visszaküldésével azt kockáztatja, hogy elveszíti saját Facebook-fiókját. Az RTL egy olvasótól kapott képernyőfotón mutatta be, hogyan is néz ki a csalás, melynek szövege is feltűnően furcsa, hiszen először tegezi, majd magázza az áldozatot:

Forrás RTL olvasói screenshot

Aki tehát bedől a csalásnak, elveszítheti a fiókját, hiszen a csalóknak ekkorra már megvan a jelszavuk a fiókhoz, s már csak a 6 számjegyű ellenőrző kódra van szükségük a kétlépcsős azonosítás megerősítéséhez. Mindenkinek érdemes figyelnie az ilyen jellegű üzenetek szövegére, hiszen ahogy fentebb is jeleztük, nyilvánvalóan valami turpisság van a háttérben, ha egyszer tegez, egyszer pedig magáz az üzenetet küldő fél.

Meglepő kijelentést tett Vitézy Dávid

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt egy friss interjúban kifejtette, hogy elvi szinten nem zárkózna el a Karácsony Gergellyel való együttműködéstől a június 9-i választás eredményétől függetlenül.