Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,71 Ft
Euró
386,74 Ft
Font
450,88 Ft
Bitcoin
65,182 $

Japán elindította a rakétáját a Holdra

Csütörtökön felbocsátották a japánok a rakétájukat a Moon Sniper misszió részeként, mely egy újabb történelmi pillanat az űrtudományban.

...svg content...Fotó: EPA/JIJI PRESS JAPAN OUT
Világűr

Hujber Dávid

Szerkesztő

Japán nagy léptekben halad előre az űrprogramjában, igyekezvén helyrehozni a közelmúltban bekövetkezett sorozatos hibákat. Eddig csak az USA, Oroszország, Kína és India tudott sikeresen leszállni a Holdra.

Legutóbb India tette ezt meg az elmúlt hónapban egy szonda segítségével, míg a japánok küldetése kudarcot vallott. Egy állami és egy privát küldetés ment fuccsba, ám most úgy tűnik, minden rendben zajlott az újabb kilövésnél. Soron kívül Hivatalos: Oroszországban folytatja a Ferencváros edzője

Csütörtök kora reggel engedték fel a levegőbe a H-IIA rakétát, amit 35 ezren néztek online formában. A déli Tanegashima szigeten zajlott a kilövés, majd felszállt a leszállóegység, mely várhatóan 2024 elején ér földet a Hold felszínén.

Japán ezúttal sikerrel járt

A „SLIM” holdszonda és az amerikai és az európai űrügynökséggel közösen kifejlesztett XRISM űrkutatási műhold nem sokkal a kilövést követően sikeresen levált. Korábban a startot három alkalommal is el kellett halasztani a rossz időjárás miatt.

A Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) nevet viselő szonda a „Moon Sniper” becenevet azért kapta, mert úgy tervezték, hogy az 100 méteren belül landoljon egy meghatározott területen a Hold felszínén – írja CNA.

Ez lehetővé teszi, hogy a Holdnál is szűkösebb erőforrásokkal rendelkező bolygókra is képesek legyenek leszállni. India egy alacsony költségű űrprogram keretében landolhatott a Hold déli pólusának közelében, ami óriási siker, tekintve, hogy mekkora pénzből valósították meg mindezt az USA-hoz, Kínához és Oroszországhoz képest.

Japán programja sokkal problémásabb, de most már sínen van a projekt. Július hónapban például az Epsilon S rakéta, mely az Epsilon továbbfejlesztett változata, 50 másodperccel a gyújtás után felrobbant a tesztelés alatt. Márciusban pedig a következő generációs H3, addig tavaly októberben a megbízhatónak tartott szilárd hajtóanyagú Epsilon rakéták felbocsátása után történt meghibásodás.