Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,909 $

ENSZ BT: Phenjan nukleáris fegyverprogramját helyezi előtérbe a nép érdekei helyett

A tanács tagjainak többsége mélyen elítélte az országban kialakult helyzetet, ám Kína és Oroszország képviselői szerint „ez nem a megfelelő hely” ennek megvitatására.

...svg content...Fotó: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2023. augusztus 14-én közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke egy hadiipari vállalat gyárában tett augusztus 11-12-i látogatásán egy nem megnevezett településen. MTI/AP/KCNA/KNS
Ázsia

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtökön lezajlott, észak-koreai emberi jogok helyzetéről szóló ülésén azzal vádolták Phenjant, hogy jelentős összegeket költ nukleáris fegyverprogramjára, miközben a nép éhezik és alapvető dolgokat kell nélkülöznie.

Volker Turk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa azt mondta, „a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban élők egyre súlyosabb politikai elnyomást tapasztalnak, miközben a gazdasági körülmények romlanak, nem beszélve az emberi jogok széles körű, szisztematikus megsértéséről”. Soron kívül A Ferencváros elmondta a véleményét a hirtelen távozott Sztankovicsról

Állítása szerint mindez „a KNDK fokozódó militarizációjából ered, vagy azt támogatja”. Példaként említette a kényszermunka széles körű alkalmazását, amely a gyermekeket is érinti, s egyetlen célja az, hogy „támogassák az állam katonai apparátusát és fegyvergyártási képességét” – írta a France24.

Elizabeth Salmon, az ENSZ észak-koreai emberi jogokkal foglalkozó különmegbízottja hozzátette, Phenjan a nemzetközi szankciókat okolja az országban kialakult szörnyű humanitárius helyzetért. Egyúttal azt követeli meg polgáraitól, hogy „húzzák meg a nadrágszíjat”, mert így a rendelkezésre álló forrásokat a nukleáris fegyver- és rakétaprogram finanszírozására fordíthatják.

Az elhangzottakkal a tanács legtöbb tagja egyetértett, egyúttal mélyen elítélték az Észak-Koreában kialakult helyzetet. Ám Kína és Oroszország képviselői másként gondolták, véleményük szerint „ez nem a megfelelő hely” az észak-koreai emberi jogi helyzet megvitatására. Kifejtették, a megbeszélés nem volt konstruktív, nem kínált megoldásokat a térségben fennálló feszültségek csökkentésére.

Szentkirályi Gyurcsányról és Karácsonyról: rémálom mind a két ember

Rémálomnak nevezte Szentkirályi Alexandra Gyurcsány Ferencet és Karácsony Gergelyt, akik közül csak egyvalaki vezetheti Budapestet.