Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,017 $

Öt éjjel Freddy Pizzázójában – jönnek a pizzériában tomboló vérszomjas plüssállatok

Jason Blum az Öt éjjel Freddy Pizzázójában című filmjével tér vissza a mozivászonra, ami szinte borítékolhatóan nagy sikert fog aratni.

...svg content...Fotó: Five Nights at Freddy’s
Kult

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ha Jason Blumnak könnyen el lehetne venni a kedvét attól, amit csinál, ma nem lenne az egyik legsikeresebb hollywoodi filmproducer. Több mint másfél évtizede például, amikor megcsinálta a Parajelenségek című majdnem nulla költségvetésű filmjét – amit a saját házában, az akkoriban divatba jött reszketeg kamerás technikával vettek fel két hét alatt –, azt mondták neki, hogy a hasonló módszerekkel operáló Ideglelés – The Blair Witch Project utánzásával nem fog labdába rúgni.

A Parajelenségek ehhez képest óriási siker lett, franchise fejlődött belőle, ahogyan Blum más kis költségvetésű horrorjaiból is (az Insidious: A vörös ajtó, a széria ötödik darabja például idei bemutató volt). Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

Ám Blum ennél is sokkal komolyabb játékos. Az évek során három Oscar®-jelölést kapott az általa tető alá hozott szerzői filmekért (Whiplash, Tűnj el!, Csuklyások: BlackkKlansman). Legközelebb pedig egy kultikus videójáték alapján gyártott thrillerrel borzolja az idegeket.

Az Öt éjjel Freddy Pizzázójában Blum számára visszatérés a gyökerekhez, mert bizonyos mértékben a Parajelenségek egyik motívumát fejleszti tovább. Az új filmben egy pizzéria biztonsági őre küzd az éjszaka életre kelő rémisztő távirányított plüssállatokkal, amelyek hajdan a betérő gyerekek szórakoztatását szolgálták a vendéglátóhelyen.

„Emberünk monitorokon figyeli az irodájában, mi történik az épületben, és ez visszaröpített engem a Parajelenségek 2. idejébe: ott is sok képernyőn, szimultán bukkantak fel az éjszaka árnyai a mit sem sejtő áldozatok szeme előtt. Ebből a koncepcióból megint franchise lehet”

– magyarázza Blum a SlashFilmnek adott interjújában.

A UIP Dunafilm szerint Blum arról is vallott, hogy a dac és a becsvágy tette őt olyan sikeres filmessé, aki két évtized alatt több már mint 220 produkciót jegyez:

„Mi, horrorfilmesek nem számítunk menőnek Hollywoodban, még akkor sem, ha olyan darabokkal, mint a Tűnj el!, időnként le tudunk tenni valami komolyat is az asztalra. De pont ezért szeretek horrorfilmes lenni: folyton belém rúgnak, mégis feltápászkodom, és újra bizonyítok.”

Blum arra különösen büszke, hogy a november az ő hónapja: immár hagyomány, hogy a Halloween-szezonban jönnek ki stúdiója, a Blumhouse új frásztörő filmjei. Idén nem sokkal Az ördögűző: A hívő után érkeznek a pizzériában tomboló vérszomjas plüssállatok – ha Blum szándékai szerint alakulnak a dolgok, az új franchise első darabjában. (Five Nights at Freddy’s – hazai bemutató: 2023. november 2.)

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.