Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

A nyílt utcán végeztek Ecuador elnökjelöltjével, fejbe lőtték

Tragédiát hozott a közelgő ecuadori elnökválasztás, miután az egyik jelölt több halálos lövést is kapott.

...svg content...Fotó: EPA/STRINGER
Dél-Amerika
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Fernando Villavicenciót, az ország nemzetgyűlésének tagját szerdán támadták meg, amikor épp távozóban volt az északi Quito városában tartott rendezvényről. Kampánycsapatának egyik tagja elárulta a helyi médiának, hogy a jelölt már majdnem beszállt az őt szállítani készülő autóba, amikor egy férfi előrelépett, és fejbe lőtte.

A jelenlegi elnök, Guillermo Lasso esküt tett, miszerint a bűncselekmény nem marad büntetlenül. Az 59 éves elnökjelöltet három lövés érte, így nem sok esélye lehetett arra, hogy túlélje a támadást.

A gyanúsított, aki tűzharcba keveredett a biztonságiakkal, szintén lövést kapott, és később belehalt a sérüléseibe, már nem vonható felelősségre. A főügyész számolt be a részletekről, és egyelőre nem tudni, voltak-e társai a gyilkosnak.

Már korábban megfenyegették a jelöltet

A támadásban kilencen sérültek meg, köztük egy képviselővel és két rendőrrel. A BBC a cikkében azt írja, az elnökválasztás első fordulóját augusztus 20-án tartják, már Fernando Villavicencio nélkül.

Az elnökválasztási kampány egyik központi témája volt a közelmúltban történt erőszakos bűncselekmények, amiket a drogkartellek táplálnak, melyek egyre nagyobb mértékben vannak jelen az emberek életében.

Az elmúlt hónapban az elnök három tartományban is rendkívüli állapotot és éjszakai kijárási tilalmat rendelt el, miután gyilkosságok sora történt a szervezetbűnözés által. A meggyilkolt elnökjelölt a korrupció ellen is felszólalt, és az elmúlt héten arról beszélt, őt és csapatát megfenyegette egy kábítószer-kereskedelemmel összefüggésbe hozható banda vezetője.

A férfi nős volt, őt gyermek édesapja, akik már soha nem találkozhatnak az apjukkal. Nem ritkák a politikai gyilkosságok Dél-Amerikában és Latin-Amerikában. Februárban Omar Menéndezzel, Puerto López város polgármesterjelöltjével végeztek, míg júliusban Agustín Intriago, Manta város polgármestere ellen hajtottak végre merényletet.