Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,25 Ft
Euró
386,82 Ft
Font
450,80 Ft
Bitcoin
65,492 $

Igazi fenevad a honvédség új Airbus H225M típusú helikoptere

A helikopterből kettő is érkezett Magyarországra.

...svg content...Fotó: MTI/Mészáros János
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Szolnokon ünnepélyes keretek között fogadták a honvédség két új, Airbus H225M típusú helikopterét. Az Index pedig most szakértőket kérdezett meg annak kapcsán, hogy mire képes az új helikopter, s milyen előnyökkel szolgál a honvédség számára.

A két helikopter júliusban került átadásra az Airbus Helicopters franciaországi, marignane-i gyártó központjában, a honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként pedig a honvédelmi tárca összesen 16 ilyen gépet rendelt. Érdekesség, hogy a helikoptereket kifejezetten a magyar katonai igények szerint alakítják ki és gyártják. Soron kívül Ők a legesélyesebbek rá, hogy kihúzzák a lottó nyerőszámokat

Már bizonyította megbízhatóságát a gép, harci körülmények között is

Az Index két évvel ezelőtt lehetőséget kapott egy exkluzív bejárásra, melynek keretében megtekinthették az Airbus dél-franciaországi, Marseille közelében lévő marignane-i üzemét: többek között ott szerelték össze az Airbus katonai Super Puma/Cougar családjához tartozó 11 tonnás, H225M típusú, közepes méretű katonai szállító helikoptereket is a Magyar Honvédség számára.

A Caracal névre hallgató gép az első olyan európai helikopter, melyet kifejezetten a legösszetettebb küldetésekhez, a harc közbeni mentéshez terveztek, de képes a repülés közbeni üzemanyag-utántöltésre is. Az Airbus közlése szerint ez a típus már a válságövezetekben is bizonyította megbízhatóságát, továbbá harci körülmények között is, Libanonban, Afganisztánban, Csádban, Elefántcsontparton, a Közép-afrikai Köztársaságban, Szomáliában, Maliban és Líbiában is.

A H225M típusú helikoptert egyébként Magyarországon kívül Franciaország, Brazília, Mexikó, Malajzia, Indonézia, Kuvait, Szingapúr és Thaiföld hadseregei is használják. A helikopter jóformán bárhol és bármikor bevethető, akár hajóról és szárazföldről is indítható, és az időjárási körülmények sem befolyásolják.

Komoly képességekkel rendelkezik a helikopter

Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, hadtörténész, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének kutatója az Index megkeresésére megosztotta, az Airbus helikopter üzletága a korábbi Eurocopter típusokat viszi tovább kicsit áttervezve:

„Egy helikopternél a megbízhatóság a magas fokú műszaki komplexitás miatt rendkívül fontos szempont. Évtizedek óta üzemelő típusok modern változatairól van szó, modern rendszerekkel ellátva. Az a két gép, ami érkezett, általános szállító változat lesz, közepes kategória, körülbelül a Mi–8-ashoz hasonlóan. Egy feltöltéssel 1300 kilométert tud megtenni, négy tonna terhet tud szállítani, vagy 28 katonát. VIP-szállításban tíz embert képes kiszolgálni, egészségügyi helikopterként tizenegy hordágy és ötfős személyzet elhelyezésére van lehetőség.”

A szakértő hozzátette, a „225-ösök képesek fegyverzet hordozására, köztük géppuskáéra, gépágyúéra és Spike izraeli páncéltörő rakétáéra is, amelynek 16 kilométer a hatótávolsága”, megjegyezve, hogy kérdés, hogy a honvédség vásárolt-e ilyen rakétablokkokat, ám ő valószínűnek tartja, hogy igen.

Miért nincs F-vitamin? Itt a válasz

Többekben is felmerülhetett már, ezek a szerves vegyületek miért pont az ábécé betűiről kapták a nevüket, illetve az is, miért maradt ki látszólag néhány betű a sorból.

Hivatalosan is bejelentették, mikor érkezik a GTA 6

A Grand Theft Auto 6 már úton van, és a Take-Two megerősítette, mikor is érkezik pontosan a következő epizód.

Sarka Kata még az esti órákban is edzett, nagyon motivált (videó)

Sarka Kata női Terminatorként edz, nagyon motiváló, amit csinál, és ezzel rengeteg nőnek adhat erőt a közösségi médián keresztül.