Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,20 Ft
Euró
385,37 Ft
Font
449,24 Ft
Bitcoin
65,066 $

A kormány nevében kért elnézést Lázár János

A tárcavezető a vasútvonalak bezárása kapcsán is elmondott néhány dolgot, miközben aláhúzta, az utasok biztonsága a legfontosabb.

...svg content...Fotó: Lázár János építési és közlekedési miniszter sajtótájékoztatót tart az állami beruházások változásáról az Építési és Közlekedési Minisztériumban 2023. július 11-én. MTI/Mónus Márton
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

„Mindenkinek tisztán kell látnia, hogy az elmúlt 40 évben nagyon komoly forráskivonás történt a Magyar Államvasutaknál (MÁV), ennek a forráskivonásnak a következménye, hogy hiányosságok vannak”

– mondta Lázár János a Rádió7-ben, miután a múlt héten 10 vasútvonalat zárt be a vasúttársaság.

Az építési és közlekedési miniszter szerint a MÁV-nál az a helyzet, hogy hiánygazdálkodás van, ez okozza a balesetveszélyt. Egyúttal azt gondolja, utóbbi kockázata nőtt az elmúlt egy-másfél évben. „A kormány nevében elnézést kérek azoktól, akik személyi sérüléssel járó balesetet szenvedtek, de azoktól is, akik késést szenvednek” – idézte szavait a Világgazdaság szemléjében. Soron kívül Donáth Annát sokkolták a Robert Fico elleni merényletről megjelent kommentek

Ezt követően hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy az utasok biztonságban legyenek, számára ez lényegesebb, mint hogy az utasok késnek-e vagy sem, ennek felelősségét viseli miniszterként és politikusként. Ha mérlegelnie kell, hogy egy vonat működik-e vagy sem, dönthet úgy, hogy inkább leállítja, ha nem tudják garantálni 100%-ban a biztonságot.

Lázár János a vasútvonal bezárások kapcsán arra utalt, személyes dilemmái is voltak, mert vidéki szárnyvonalakról van szó, de a kérdés itt is a biztonság elsődlegesen. Szerinte az országgyűlési képviselők joggal háborodnak fel, de nekik is meg kell érteniük, hogy a biztonság a prioritás.

Majd kiemelte, azért harcol, hogy felújítsák a vasúti pályákat és új járműveket szerezzenek be, ám ez nagyon sokba kerül. A terveket augusztus 20. után viszik a kormány elé, megjegyezve, hogy összesen 6000 milliárd forintról van szó. Ehhez azonban külső forrásokat kell szerezni, mert erre elég költségvetési forrás nem áll rendelkezésre, ezért alakították át a MÁV menedzsmentjét. Végül arra is kitért, az elmúlt 10 évben rengeteg autópálya épült, ezért is indokolt a KRESZ felülvizsgálata, amelyet ősszel bocsátanak társadalmi egyeztetésre.

Putyin és Biden is megszólalt a Fico elleni merénylet után, aki magánál volt

Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke szinte egyszerre reagált a Robert Fico elnök elleni merényletre.

Már a következő szezontól kezdve kiirthatják a VAR-t a Premier League-ből

A Premier League klubjai a következő hónapban tartandó éves közgyűlésükön szavaznak majd arról a javaslatról, hogy a következő szezontól kezdve megszüntessék-e a videóbíró (VAR) rendszert.