Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,31 Ft
Euró
387,03 Ft
Font
451,18 Ft
Bitcoin
66,109 $

Több mint 700 ember kapott börtönbüntetést a franciaországi zavargások miatt

Sokan nem úszták meg börtönbüntetés nélkül azok közül, akik részt vettek a franciaországi zavargásokban.

...svg content...Nanterre, 2023. június 29. A lelõtt tinédzser halála miatt tüntetõk által felgyújtott autó ég Párizs Nanterre nevû elõvárosában 2023. június 29-én. Két nappal korábban egy közúti ellenõrzést végzõ francia rendõr intézkedés közben lelõtt egy 17 éves fiatalt a városban. A fiatal életét kioltó rendõrt kihallgatása után elõzetes letartóztatásba helyezték, mivel az ügyészség szerint a buszsávban autót vezetõ fiú igazoltatásakor nem volt jogos a fegyverhasználat. MTI/EPA/Yoan Valat
Európa

Hujber Dávid

Szerkesztő

Mintegy 742 embert ítéltek börtönbüntetésre a közelmúltban tapasztalt franciaországi zavargásokban, ami halálesettel is járt. Az igazságügyi miniszter jelentette be a hírt, és szerinte a bírák jól döntöttek.

Összesen 1278 ítéletet hoztak a zavargások kapcsán, a vádlottakat több mint 95%-át a vandalizmustól a rendőrök megtámadásáig terjedő vádakban ítélték el. Összesen 600 embert már be is börtönöztek. Soron kívül Üvegszilánkok voltak a gyermekek ebédjében az iregszemcsei általános iskolában, többen megsérültek

Az rfi azt írja, hogy Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter szerint létfontosságú volt az országos rend helyrealitása, akárcsak az, hogy határozott és szisztematikus választ adjanak. 2005 óta nem tapasztaltak ilyen mértékű erőszakhullámot Franciaországban, ami június 27-én kezdődött.

Sokan fiatalok voltak

A zavargások amiatt robbantak ki, hogy egy 17 éves észak-afrikai származású fiút rendőrségi igazoltatás közben lelőtt egy rendőr. Az esetről videó is készült, azóta a rendőr letartóztatásban várja az ügy végét.

A zavargások öt éjszakán át tartottak, mintegy 45 ezer fős biztonsági erő vonult ki a helyszínekre. A rendőrség különleges alakulatait folyamatos támadások érték, miközben a dührohamot kapott emberek autókat gyújtottak fel.

A letartóztatott 3700 ember átlagéletkora mindössze 17 év volt. Azok a kiskorúak, akik részt vettek ebben, külön gyermekbíróságok előtt várják az ítéletüket, amik szintén súlyosak lehetnek, az elkövetett bűncselekmények mértékétől függően.

A 2005-ös zavargások során mintegy 400 ember küldtek börtönbe. Azok a zavargások, amiket az váltott ki, hogy két tinédzser meghalt egy állomáson, amikor megpróbáltak elbújni a rendőrség elől, összesen három hétig tartottak, és szükségállapotot hirdettek.