Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
357,55 Ft
Euró
387,61 Ft
Font
452,35 Ft
Bitcoin
66,550 $

A női vízilabda-válogatott már most eldöntheti a csoportelsőséget

Ha minden jól megy, a női vízilabda-válogatott már a nyitófordulóban eldöntheti a csoportelsőséget.

...svg content...Fotó: Baksa Vanda, Szilágyi Dorottya, Torma Luca és Faragó Kamilla (b-j) a SEAT Kupán, a Magyarország - Olaszország női vízilabda felkészülési mérkőzés után a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2023. június 11-én. A magyar válogatott 12-7-re nyert. MTI/Koszticsák Szilárd
Sport

Takács Petra

Szerkesztő

Vasárnap megkezdődik a fukuokai olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokság vízilabdatornája, az első napon a nők ugranak medencébe, Bíró Attila együttese ráadásul rögtön a Kanada elleni csoportrangadóval kezd.

Az gyakorlatilag kijelenthető, hogy ennek a találkozónak a győztese csoportelsőként közvetlenül a negyeddöntőbe jut majd – és szerzi meg ezzel az extra pihenőt -, hiszen a másik két rivális, a házigazda japán és az új-zélandi válogatott is lényegesen gyengébb szintet képvisel. Soron kívül Belső vizsgálat indult a rendőrségnél a Magyar Péterről kiszivárgott jelentés miatt

A magyar és a kanadai csapat a világbajnoki felkészülés során találkozott egymással, egy hónappal ezelőtt Montrealban a magyarok – az államvizsgája miatt hiányzó kapitány, Keszthelyi Rita nélkül is – könnyedén, 13-7-re diadalmaskodtak. A magyar válogatott 1986 óta csupán háromszor nem találkozott a kanadaiakkal a vb-ken, a 12 összecsapásából hetet megnyert, ötször kikapott, ezek közül a legfájóbb talán a 2017-es világbajnokság negyeddöntője volt, amikor is a Margitszigeten nyertek a tengerentúliak.

Jók az esélyek

Érdekesség, hogy 2001-ben, Fukuokában, ahol végül ezüstérmet nyert a magyar válogatott, szintén Kanadával játszotta az első mérkőzését, akkor 5-4-re diadalmaskodott. A magyar női vízilabda-válogatott az eddig rendezett 15 világbajnokságon ötször állhatott dobogóra, kétszer aranyat (1994, 2005), kétszer ezüstöt (2001, 2022) és egyszer bronzot (2013) nyert. Az együttes a legutóbbi két vb-n egyaránt bejutott a négy közé, ugyanakkor 2009 és 2017 között öt próbálkozásból csupán egyszer.

A tokiói olimpián bronzérmes csapatból rögtön ketten is történelmet írnak majd. Bíró Attila szövetségi kapitány negyedik világbajnokságán dirigálja a válogatottat, amivel egyedüli rekorder lesz a nőket irányító szakvezetők között (Tóth Gyula, Faragó Tamás és Merész András egyaránt háromszor volt kapitány vb-n).

A magyar szövetség összesítéséből kiderül, hogy Keszthelyi Rita lesz az első magyar női játékos, aki nyolcadik alkalommal szerepel vb-n. Eddig Stieber Mercédesszel és Takács Orsolyával volt holtversenyben listavezető. A 2009-es római világbajnokságon már szerepelt Keszthelyi két mérföldkő mellett is elhaladhat Fukuokában: minden bizonnyal meglesz a 325. válogatottsága (jelenleg 321-nél tart) – ezzel második Stieber (380) mögött – és alighanem megszerzi a 700. gólját – jelenleg 687-nél áll – a nemzeti csapatban. A Magyarország-Kanada csoportmérkőzést az M4 Sport magyar idő szerint vasárnap 13.30 órától élőben közvetíti.

(MTI)

Ismét megoperálták Robert Ficót, még mindig nagyon súlyos az állapota

Továbbra is nagyon súlyos Robert Fico állapota, aki időközben újabb operáción esett át az ellene elkövetett merénylet miatt.