Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $
Fotó: illusztráció | unsplash

A vasúti ágazat számára is súlyos veszélyt jelenthetnek a kiberbűnözők

Szerző: Bense Róbert

Leginkább az autonóm vasúti rendszereknél adhatnak aggodalomra okot a külső támadások.

Bense Róbert

2023. július. 16 - 10:19

Számos kockázatot rejtenek magukban a vasúti ágazatot érintő hackertámadások, legyen szó az ellátási láncok megbénításáról, a zsarolóprogramokról, vagy éppen a balesetek szándékos okozásáról.

A kiberbiztonsági fenyegetések világszerte mind egyre nagyobb problémát jelentenek, ami pedig különösen aggályos, hogy a hackerek kritikus infrastruktúrákra is támadhatnak, így a vasút is potenciális célpontnak számít. Soron kívül Izrael kiiktatta a Hamász vezérét, de a háború nem ért véget

Bár a fenyegetések többsége manapság még a terheléses (DDoS) támadásokra korlátozódik, és csak rövid távú problémákat okoz, ez nem azt jelenti, hogy a közeljövőben ne lennének komolyabb lehetőségeik a kiberbűnözőknek.

Ezt bizonyította egy tavalyi eset is, amikor Dániában több órára leállt a vonatközlekedés, mivel egy harmadik fél informatikai szolgáltatóját zsarolóprogram-támadás érte – írja a Cybernews.

A vasúti kiberbiztonságról Amir Levintal, egy az iparági kiberbiztonságra összpontosító cég, a Cylus vezérigazgatója úgy vélekedett, hogy jelenleg két fő fenyegetésről lehet beszélni. Az egyik a vasúti dolgozók, üzleti partnerek, valamint az utasok adatainak eltulajdonítása, a másik pedig maga a vasúti rendszerek manipulálása.

A rosszindulatú hackerek megzavarhatják a vonatok működését, módosíthatják a sebességüket, de akár a váltókat is átállíthatják, és arra is fontos felhívni az országok figyelmét, hogy egyes 10-15 éve működő autonóm vasúti rendszerek biztonsága manapság már elavultnak számít.

Az európai vasúti forgalomirányítási rendszer (ERTMS) ráadásul ajtót mutat a hackereknek, hiszen ez képes a vonatok sebességét szabályozni és veszély esetén megállítani őket. Ez egyfelől hasznos, hiszen segíti a kontinens hálózatának átláthatóságát, ugyanakkor ha átveszik felette az irányítást, az beláthatatlan következményekkel járhat.

„A fejlett kiberbiztonság nem létezett, amikor ezeket a hálózatokat tervezték. A kibertámadóknak ma már több eszközük van, mint 15 évvel ezelőtt, és tisztában vannak azzal, miként hasznosítsák ezeket” – mondta Levintal.