Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,73 Ft
Euró
398,54 Ft
Font
475,69 Ft
Bitcoin
61,878 $

Több mint százezren látogattak el idén a pécsi fényfesztiválra

Káprázatos látnivalók és élmények várták azokat, akik az idei évben is ellátogattak a helyszínre.

...svg content...Fotó: A Zsolnay Light Art nemzetközi fényfestőverseny egyik 3D-s pályaműve a székesegyházon, a hetedik Zsolnay Fényfesztiválon Pécsett 2023 július 7-én. A tavaly százezer látogatót vonzó rendezvény fényfestésekkel, fényinstallációkkal, utcaművészeti produkciókkal és koncertekkel várja az érdeklődőket július 6. és 9. között. MTI/Ruprech Judit
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Mint kiderült, 100 programmal, világszínvonalú fényinstallációkkal, nemzetközi mapping versennyel, több mint 10.000 négyzetméternyi fényfestéssel, koncertekkel, újcirkuszi és utcaművészeti attrakciókkal találkozhatott az a több mint 100 ezer érdeklődő, akik idén ellátogattak a július 6-9. között megrendezett 7. Zsolnay Fényfesztiválra – tudatta a ZsÖK. Bár az is tény, hogy az egyik leginkább magával ragadó látványosság a hét méter átmérőjű, valósághű, ragyogó földgömb, a Gaia című installáció volt, ami a Kodály Központ impozáns hangversenytermében kapott helyet.

A fesztivál legnagyobb attrakciója pedig a Zsolnay Light Art nemzetközi fényfestőverseny volt, amely a Székesegyház homlokzatán zajlott. A döntőbe jutott öt alkotás közül vasárnap a szakmai zsűri döntése nyomán az első helyen a német MultiScalar csapata végzett, míg a közönségdíjat a thaiföldi DecideKit csapata nyerte el – írta a BAMA. Soron kívül Kiderült, mikortól nyitják újra a Hajógyári szigetet és a Római-partot

Hummel Márk, a fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője szerint a fesztivál egyediségét az adja, hogy Pécs 2000 éves történelmét ötvözik a legmodernebb technikákkal. A fényinstallációk révén a város ikonikus épületei vizuálisan teljesen új, álomszerű arcukat mutatják.

De arra is fény derült, hogy a város teljes fordulatszámon pörgött a hétvége folyamán: már hetekkel korábban sem voltak szabad szállások, a vendéglátóhelyek és programok telt házzal üzemeltek, de a közösségi média és a sajtó is a fényfesztiváltól volt hangos. Ráadásul a tavalyihoz képest több mint dupla annyian vásároltak Fény Útja Extra karszalagot, amivel a speciálisabb, zárt terekben lévő fényinstallációkat is megtekinthették.

Az pedig kétségtelen, hogy a fényfesztivál minden korosztály számára tudott különlegeset nyújtani: a gyerekek a Fénybütyköldében készítettek világító játékokat, a fiatalok a fényszőnyegen heverve fotózkodtak, az idősebb korosztály pedig kényelmesen korzózva járta be a Fény Útjának közel 20 fényattrakciót bemutató állomását.

Lázár János: „néhány aberrált, belvárosi, libsi gyereknek megártott a túl sok szívás”

Lázár János nem fogta vissza magát, határozott üzenetet küldött Vitézy Dávidnak, akiről megvan a véleménye.