Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,11 Ft
Euró
385,66 Ft
Font
451,33 Ft
Bitcoin
70,822 $

Már nem lesz olyan meleg az M3-as metrón, bár nem a légkondicionálás miatt

Épphogy átadtak az M3-as metró felújított vonalát, máris megjelent az első probléma, bár úgy tűnik, némi javulás várható ezen a téren.

...svg content...Fotó: A 3-as metró felújított Lehel téri állomása 2023. május 23-án. Átadták a metróvonal Lehel téri és Nagyvárad téri, megújult állomásait, ezzel befejeződött a vonal öt és fél évig tartó rekonstrukciója. MTI/Máthé Zoltán
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A BKV nemrégiben arról tájékoztatta a Világgazdaságot, miszerint az M3-as vonalán működik a rekuperálás, ami azt jelenti, hogy az alagútban közlekedő vonatok a fékezési energiát ismét visszatáplálják a hálózatba.

Az elmúlt hetekben átmenetileg felfüggesztették a rekuperálást a vonalon, ami azt eredményezte, hogy a szerelvények a fékezési energiát egyszerűen „elfűtötték”, ez pedig az alagútban jó pár fokkal megemelte az amúgy sem túl kellemes hőmérsékletet. Mindez a metrókocsik klímájára is hatással volt, amely által az utasok jóformán egy szaunában érezhették magukat. Soron kívül Szentkirályi Alexandra lassan szinte félve vezet Budapesten a kátyúk miatt (videó)

A Metróért Egyesület még június 7-én számolt be arról, hogy az M3-as vonalon a rekuperációt ideiglenesen letiltották, mert a folyamatos vonatbefolyásoló berendezés (AVR) nem tudta kezelni az időnkénti feszültségemelkedést. Ez a jelenség olyankor keletkezett, amikor azonos szakaszon egyszerre több szerelvény is fékezett. Akkor egyszerűen annyi áram jutott volna vissza a rendszerbe, amennyit nem bírt el (ez a felhasznált energia nagyjából 20-30%-a).

A BKV közlése szerint az M3 vonali rekonstrukció befejezését követően nyílt lehetőség az együttműködő rendszereknek a teljes vonalra kiterjedő, átfogó vizsgálatára, amely alapján optimalizálják és finomhangolják a rendszereket. Kiemelték, a vonat és a felújított áramellátás is alkalmas visszatáplálásra, az ebben rejlő energiamegtakarítási lehetőségeket pedig maximálisan ki akarják használni.

Karácsony odaszólt: „Vitézy Dávid egy okos fiú, csak ne bízzunk rá közpénzt”

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere keményen odaszólt Vitézy Dávidnak, akit okos fiúnak tart, de szerinte jobb, ha nem bíznak rá közpénzt.

Öt autó rohant egymásnak az M7-esen Törökbálintnál

Több autó is egymásnak rohant az M7-es autópályán Törökbálintnál, ami miatt az érintett szakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.