Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,05 Ft
Euró
385,47 Ft
Font
449,36 Ft
Bitcoin
66,014 $

Megszavazták a státusztörvényt, megszűnik a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonya

Januártól lép hatályba az új rendelet, 134 igen és 60 nem szavazat mellett fogadták el.

...svg content...Budapest, 2023. június 5. Résztvevõk az új pedagóguséletpálya-törvény ellen tartott budapesti vonulásos demonstráción, az ADOM Diákmozgalom, a Civil Közoktatási Platform és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) rendezvényén 2023. június 5-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

A státusztörvény tervezetét még március elején tették közzé, és már akkor úgy vélekedtek róla, hogy felmondási hullámhoz vezethet az oktatásban, mivel számos jogot megvon a pedagógusoktól.

A törvény szerint januártól megszűnik a tanárok közalkalmazotti jogviszonya, helyette pedig köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba sorolják át a pedagógusokat. A kormány azzal érvel, hogy ez lehetővé teszi a pedagógusok bérnövekedését, a heti 24 tanórát (ami nem összekeverendő a munkaidővel), és az évi 10 hét szabadságot. Soron kívül Robert Fico már nincs életveszélyben

A törvényben foglaltak szerint a tanév július 15-ig meghosszabbítható, az óraszám növelhető, az intézmények pedig minden tanévben értékelni fogják a pedagógusok teljesítményét, a bérüket ennek kapcsán szabhatják meg a megadott bérsávok szerint.

Ezen felül egy adott tankerületen belül más iskolákba is átvezényelhetik a pedagógusokat – legfeljebb napi három óra utazás keretein belül – emlékeztet a 24.hu.

Korábban már a tervezet hatására is tüntetéseket szerveztek, aláírásgyűjtést indítottak, a törvény elfogadásának napjára pedig kisebb demonstrációt szerveztek a Kossuth térre.

16 nő vádolja szexuális zaklatással David Copperfieldet

Tizenhat nő vádolta meg David Copperfield bűvészt szexuális visszaéléssel és helytelen viselkedéssel.

Messi megint megsérült, nem is nyert nélküle az Inter Miami

Az Inter Miami Messi nélkül lépett pályára szerda este az MLS-ben, ami végül gól nélküli döntetlent hozott.