Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,944 $

A csillagászok most először „hallották” a gravitációs hullámok égi kórusát

Most először történt meg, hogy a csillagászok „hallották” a fekete lyukak ütközése által keltett erőteljes gravitációs hullámok zaját, mely visszhangzik a világegyetemben.

...svg content...Fotó: Unsplash/Jeremy Thomas
Világűr

Borbély Fanni

Szerkesztő

A csillagászok által közzétett jelentés szerint megfigyeléseikből kiderült, hogy a hullámok, köztük olyanok is, melyek lassan hullámzanak, miközben áthaladnak a Tejútrendszeren, különböző frekvenciákon jelentkeznek, s évtizedeken át oszcillálnak.

E felfedezés pedig mérföldkőnek számít, hiszen segíthet a tudósoknak jobban megérteni az olyan kozmikus jelenségeket, mint a szupermasszív fekete lyukak és a galaxisok összeolvadásának gyakorisága. A gravitációs hullámokat már 1916-ban „megjósolta” Albert Einstein, ám először csak 2015-ben észlelték azokat.

A szakértők úgy találták meg a hullámokat, hogy pulzárokat, vagyis a szupernóva-robbanásuk után a hatalmas csillagokhoz tartozó magok sűrű maradványait követték a Tejútrendszerben. Amikor a Föld és a pulzár között gravitációs hullámok haladnak át, a pulzár rádióhullámok időzítése megzavarodik.

Einstein elmélete szerint a gravitációs hullámok a világegyetemben való mozgásuk során megnyújtják és összenyomják a teret, ami befolyásolja a rádióhullámok terjedését, ez pedig azt jelenti, hogy ezek egy része a másodperc töredékével korábban vagy később éri el a Földet.

Az újonnan észlelt gravitációs hullámok a valaha mért legerősebbek, a csillagászok szerint pedig valószínűleg szupermasszív fekete lyukak ütközése okozta őket, és körülbelül egymilliószor akkora energiát hordoznak, mint az elmúlt években észlelt egyedi események, melyek fekete lyukak vagy neutroncsillagok összeolvadásából származtak.

Történelmet írt a Leverkusen, veretlenül fejezték be a szezont, kikapott a Bayern München

A Bayer Leverkusen egy több mint hihetetlen szezon végén szerezte meg a bajnoki címet, ráadásul úgy, hogy nem kaptak ki.