Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,18 Ft
Euró
385,54 Ft
Font
449,30 Ft
Bitcoin
65,879 $

Azonnali fegyverembargót sürget Haiti esetében egy ENSZ-tisztviselő

Erős kijelentést tett az ENSZ-tisztviselő, aki kijelentette, „egy nemzet túlélése” forog kockán.

...svg content...Fotó: EPA/Johnson Sabin
Észak-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint William O’Neill ENSZ-tisztviselő azonnali fegyverembargót sürgetett Haiti esetében, továbbá egy intervenciós erő felállítását a karibi államban tevékenykedő bandák által elkövetett erőszak elleni fellépésben. A tisztviselő felszólítása azután érkezett, hogy az elmúlt hónapokban több mint 200 bandatagot gyilkoltak meg az országban.

William O’Neill – akit áprilisban neveztek ki Haiti emberi jogi szakértőjévé – is csatlakozott a nemzetközi beavatkozást sürgető egyre erősödő felhívásokhoz az országban, mely Jovenel Moïse elnök 2021-es meggyilkolása óta a bűnözés által táplált anarchiába süllyedt. Soron kívül 3 óra 40 percig tartott Robert Fico operációja, mélyaltatásban van

O’Neill egy 10 napos utazást tartott, melynek során találkozott a civil társadalom vezetőivel, kormányzati tisztviselőkkel és a bandák által elkövetett erőszak áldozataival, az út után pedig egy sajtótájékoztató keretében úgy jellemezte Haitit, mint „egy erőszak, nyomor, félelem és szenvedés által megsebzett országot”.

A tisztviselő hangsúlyozta:

„Sürgősen cselekednünk kell. Egy egész nemzet túlélése forog kockán.”

O’Neill szerint erősen érezhető a kormányzat hiánya, mely jelentős hatással van az emberek vízhez, élelmiszerhez, egészségügyhöz, oktatáshoz és lakhatáshoz való hozzáférésére is, továbbá meglátása szerint a hatóságoknak „hatalmas kihívásokkal” kell szembenézniük, kiemelve, hogy ennek ellenére a kormánynak kötelessége, hogy korlátozott lehetőségeihez mérten reagáljon:

„Egész városrészek sorsukra vannak hagyva, semmilyen közszolgáltatáshoz nem férnek hozzá.”

Rámutatott továbbá, hogy a fővárosban, Port-au-Prince-ben májusban megduplázódott a szexuális erőszakos cselekmények száma, ezt pedig hiteles adatokkal és információkkal támasztotta alá. Egy tavalyi ENSZ-jelentés szerint a bandák a szexuális erőszakot fegyverként használják a közösségek ellen, hogy félelmet keltsenek, s így szerezzék meg az ellenőrzést a kiszemelt területek felett.

Drámai módon győzte le a Paks a Ferencvárost a Magyar Kupa döntőjében

Igazi kupadöntős hangulat fogadta a Ferencvárost és a Paksot a Puskás Arénában, ahol rengetegen voltak kíváncsiak a Magyar Kupa döntőjére.