Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,06 Ft
Euró
389,55 Ft
Font
457,34 Ft
Bitcoin
67,878 $

Versenyfutás az idővel, szűkül a CSOK-ra jogosultak köre

Azt írják, azonnal kell lépnie, aki igénybe akarja még venni a támogatást a CSOK kapcsán.

...svg content...Fotó: Unsplash/Jessica Rockowitz
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

A kormány döntésének értelmében jövőre nem lesz igényelhető a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) az ötezer főnél nagyobb lakosságú településeken lévő ingatlanokra. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, a változás az év második felére felpörgetheti az ingatlanpiacot, mert aki teheti, élni fog a támogatással. Ehhez viszont sietnie kell az érdeklődőknek, nehogy kifussanak az időből.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy 2024. január elsejétől megszűnik a jelenlegi formájában ismert családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), és csak az ötezer fő alatti településeken igényelhető falusi csok marad – igaz, az jóval magasabb támogatási összeggel vehető majd igénybe.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arra számít, hogy akik eddig csak gondolkoztak a CSOK támogatás és az ahhoz tartozó hitel felvételén, most tömegesen jelenhetnek meg vásárlóként az ingatlanpiacon.

Mozgolódás várható a CSOK terén

„Sokan lesznek azok, akik ebben a családtámogatási rendszerben még részt szeretnének venni és az ügyleteiket még azelőtt le akarják majd bonyolítani, hogy bezáródnának az ajtók előttük. Ezáltal egy újabb vásárlói réteg jelenik majd meg a piacon, akiknek muszáj lesz nyélbe ütni az adás-vételt még az év vége előtt” – fogalmazott.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a CSOK mellé újépítésű ingatlan vásárlása esetén illetékkedvezmény is járt, és az 5 százalékos áfát is megkapták támogatásként az igénylők, de valószínűleg ez sem marad változatlan jövőre.

Éppen ezért ő azt tanácsolja az érdeklődőknek, hogy mielőbb keressenek fel hiteltanácsadót és beszéljék át, hogy tudják összerakni a dokumentumokat mielőbb ahhoz, hogy még igényelhessék a támogatást.

A szakember arról is szót ejtett, egyelőre nem tudni, mi lesz a CSOK után. Gulyás Gergely tájékoztatása szerint a kormány egy új otthonteremtési támogatást vezet majd be 2024-től, de ennek részleteiről semmit nem tudni. A miniszter csupán annyit mondott, hogy több irányba is el lehet indulni.

Ez a bizonytalanság Gadanecz Zoltán szerint szintén sok embert arra sarkallhat, hogy ne várja ki, míg bejelentik az új konstrukciót, hanem inkább a mostaniból próbáljon profitálni. Mint mondta, a jelenlegi támogatási formát biztosan nem helyettesíti majd a jövő évtől életbe lépő rendszer, mert akkor értelemszerűen nem törölték volna el.

A Real Madrid nyerte a Bajnokok Ligája döntőjét a Dortmund ellen

A Dortmund előtt nem egy nagy lehetőség adódott a Bajnokok Ligája döntőjében, amit végül a Real Madrid nyert meg.

Egész nyárra ingyenessé teszi népszerű szolgáltatását a Telekom

A Magyar Telekom ismét lehetővé teszi az 5G hálózatának díjmentes használatát minden mobilos ügyfelének 2023. június 3-tól szeptember 15-ig.

Donáth Anna tagadja, hogy Magyarország ellen dolgozna

Az ATV élő vitája alatt beszélt arról Donáth Anna, hogy nem tartja magát hazaárulónak, és továbbra is mindent meg akar tenni annak érdekében, hogy ne közvetlen a Fideszhez jussanak el az európai uniós források.