Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,383 $

Rómában állítják ki a tavaly feltárt, 24 ókori bronzból álló ritka toszkánai leletet

A bronzszobrok évezredeken át a sár alatt pihentek, tavaly azonban felfedezték őket.

...svg content...Fotó: Wikimedia Commons/Gary Todd A kép illusztráció.
Cool

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint még tavaly, egy toszkánai kisvárosban, egy ősi termálforrás-hálózat romjainál találták meg az évezredeken át eltemetett bronzszobrokat, melyeket most Rómában állítanak ki: a 24, többnyire isteneknek szentelt bronzszobor a legnagyobb ilyen jellegű lelet Olaszországban.

A bronzszobrokat tavaly fedezték fel San Casciano dei Bagni területén, egy ősi termálforrás-hálózat romjainál, egy olyan helyen, mely egykor az etruszkok és a rómaiak számára is kultikus hely volt. Szakértők úgy vélik, a szobrok a környéken élő gazdag családok megrendelésére készültek. Soron kívül Hét falut kellett evakuálni a nagy indonéz vulkán villámok szórta kitörése miatt (fotóval)

Az egyik szobor az alvó Hügieiát, az egészség istennőjét ábrázolja, karja köré tekeredő kígyóval, valamint egy Apollót, a nap és a fény istenét. Úgy véli, ezek a szobrok egykor az ovális alakú fürdő peremét díszítették, s spirituális szertartások során a vízbe meríthették őket.

Az ősi forrásoknál 6000 érmét találtak, valamint egy sor szentképet: találtak többek között egy pénzt tartó tenyeret, egy péniszt, valamint pólyába bugyolált gyermeket ábrázoló kis figurákat, melyeket az isteneknek és a szentelt víznek ajánlottak fel a fogantatás vagy az általános szerencse reményében.

A kiállítás, mely a Gli Dei Ritornano (Az istenek visszatérnek) címet kapta, a Palazzo Quirinale-ban június 23-tól július 25-ig látható, majd szeptember 2-án folytatódik a kiállítás és egészen 2023. október 29-ig tart. Miután pedig a kiállításnak vége, az ereklyéket végül a Siena melletti San Casciano dei Bagni hegyi városban kialakítandó múzeumban fogják kiállítani.

Gyurcsány Ferenc láthatóan nem bízik Magyar Péterben: „Mondják, mit tudnak Magyarról?”

Miközben Magyar Péter és Gyurcsány Ferencék egyre inkább egymással hadakoznak, a Fidesz továbbra is stabil.