Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,48 Ft
Euró
386,58 Ft
Font
453,75 Ft
Bitcoin
70,012 $

Megtalálták a helikopterrel lezuhant harmadik magyar katona holttestét

A Kormányinfó ideje alatt a horvátországi magyar helikopter-balesetről is beszélt Gulyás Gergely miniszter.

...svg content...Fotó: Mentőalakulatok tagjai a Horvátország középső részén fekvő Drnis város közelében történt helikopter-baleset helyszínén 2023. június 21-én. Szolgálatteljesítés közben lezuhant a Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikoptere a fedélzetén három emberrel. A mentőcsapatok megtalálták a helikopter roncsait, átkutatásuk során egyelőre két katona holttestét találták meg, harmadik társukat még keresik. MTI/HINA/Mario Strmotic
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Tragikus hír érkezett szerdán, amikor kiderült, egy magyar katonai helikopter balesetet szenvedett Horvátországban. Elkerülhetetlen volt a tragédia egy ilyen mértékű becsapódásnál, miután egy szikla oldalának csapódott a gép.

A helikopteren hárman utaztak, senki sem élte túl a balesetet, ami után rögtön vizsgálatot rendeltek el, mind horvát, mind magyar oldalról. A lesújtó híreket a Honvédség is megerősítette, és azóta egyre több részlet lát napvilágot a balesetről.

Megtalálták a helikopterrel lezuhant harmadik katona holttestét Horvátországban – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtökön az MTI-vel. A tájékoztatás szerint csütörtök délután, a helikopter roncsai alatt megtalálták a szerdán, kötelességteljesítés közben lezuhant helikopter harmadik kezelőjét is.

Még tart a helyszíni vizsgálat

A helyszíni vizsgálat még tart a horvát és a magyar hatóságokkal közösen. A területen talált roncsokat, az összes fellelhető darabot összegyűjtik, majd Magyarországra szállítják további elemzésre. A magyar katona földi maradványait – a korábban megtalált két társáéhoz hasonlóan – Splitbe viszik.

A HM beszámolt arról is, hogy a horvátországi helyszínen a Honvéd Vezérkar főnöke személyesen tájékozódott a kutatás folyamatáról és körülményeiről, „legfontosabb célja azonban az volt, hogy találkozzon a helyszínen tartózkodó állománnyal”.

A közlemény szerint Böröndi Gábor altábornagy arról tájékoztatott, hogy a kiképzésen részt vevő teljes állomány a napokban szárazföldi úton hazatér. Elmondta, hogy a baleset helyszíne rendkívül nehéz terep, ami mind a kutatás-mentés, mind a vizsgálatok folyamatát jelentősen nehezíti. A teljes körű vizsgálat ezért várhatóan hosszabb időt vesz majd igénybe – tette hozzá.

Nincs hivatalos vizsgálati eredmény, várni kell

A vezérkari főnök – a HM közleménye szerint – hangsúlyozta: éppen ezért egyelőre nem lehet a sajtóban megjelent találgatásokat megerősíteni, az eset körülményeit a helyszínen dolgozó horvát-magyar szakértői bizottság fogja megállapítani.

A HM úgy folytatta: Böröndi Gábor altábornagy beszámolt arról is, hogy a honvédelmi tárca, valamint a szolnoki alakulat (MH 86. Kiss József-helikopterdandár) minden segítséget megad az elhunyt katonák hozzátartozóinak.

„A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség köszönetet mond a horvát hadseregnek, valamint a társszervezeteknek a kutatás-mentés és a vizsgálat, valamint a támogatás terén nyújtott együttműködő segítségéért” – zárták közleményüket.

Liner/MTI

Verőcei hajótragédia: panaszt tett a gyanúsítás ellen a szállodahajó kapitánya

A cseh férfit bűnügyi felügyeletbe küldené az ügyészség.

Megújult Vlagyimir Putyin elnöki autója

A hatalmas luxusautót a tavaly a Toyotától megvásárolt szentpétervári üzemben fogják gyártani, ugyanis polgári formában is kapható lesz.

Gyerekek oldották ki tehervagonok fékberendezését Nyíregyházán, elfogták őket

Kiderült, hogy egy 11 éves és egy 15 éves fiatal az elkövető, akik rendkívül veszélyes játékot játszottak a vagonok között.