Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,017 $

A Fitzwilliam Múzeum az alapító rabszolgasághoz fűződő kapcsolatait tárja fel

A cambridge-i Fitzwilliam Múzeum egy új kiállításra invitál, melyben történelmi és kortárs alkotásokkal vizsgálják a város és az egyetem rabszolgasághoz és kizsákmányoláshoz fűződő kapcsolatait.

...svg content...Fotó: Wikimedia Commons/Philip Pankhurst
Kult

Borbély Fanni

Szerkesztő

Meglepő kiállítás nyílik a cambridge-i Fitzwilliam Múzeumban: a kiállítás lesz az első, mely vizsgálja Cambridge rabszolgasághoz és kizsákmányoláshoz fűződő kapcsolatait, mind az egyetem, mind a város vonatkozásában, történelmi és kortárs alkotások bemutatásával.

A Black Atlantic: Power, People, Resistance névre keresztelt kiállítás Nyugat-Afrikában, a Karib-térségben, Dél-Amerikában és Európában készült műveket mutat be, és azt firtatja, hogy az atlanti rabszolgaság hogyan alakította a Cambridge-i Egyetem gyűjteményeit. Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

A történelmi darabok modern és kortárs fekete művészek, köztük Donald Locke, Barbara Walker, Keith Piper, Alberta Whittle és Jacqueline Bishop műveivel együtt kerülnek kiállításra. A múzeum közlése szerint 1400 és 1900 között az amerikai kontinensen a gyarmati rabszolgaságnak ellenálló emberek új kultúrákat hoztak létre, melyek fekete-atlanti kultúra néven ismertek.

Azzal pedig, hogy a múzeum korábban nem hallott kérdéseket tett fel arra vonatkozóan, hogy az atlanti rabszolgaság és a fekete-atlanti kultúra hogyan alakította az egyetem gyűjteményeit, új felfedezéseket tett Cambridge saját, gyarmatosításhoz fűződő kapcsolatáról is.

A Guardian jelentése szerint a szeptemberben nyíló kiállítás az első a Fitzwilliam Múzeum által 2023 és 2026 között tervezett kiállítások sorában.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.