Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,44 Ft
Euró
387,15 Ft
Font
451,32 Ft
Bitcoin
65,769 $

Maguk a buszok is ellenőrizhetik a buszsávban közlekedő autósokat, jöhet a bírság

Mindezt elsőként New Yorkban vezették be, de már Washingtonban is elkezdték használni, az első évben pedig több mint 4,3 millió dollár bírságot szabtak ki ennek köszönhetően.

...svg content...Fotó: Buszsáv és egy metrópótló busz a Nagyvárad téren 2020. november 7-én. MTI/Bruzák Noémi
Észak-Amerika

Koós Alexandra

Szerkesztő

A 24.hu szerint Vitézy Dávid közlekedési és város-mobilitási szakértő, korábbi közlekedésért felelős államtitkár a Facebook oldalán mutatott be egy érdekes megoldást, amely segítheti a buszsávot jogtalanul használó járművek és sofőrjeik kiszűrését.

Ennek lényege, hogy a szabálytalankodók azonosítását maguk a buszok is elvégezhetik. Mindezt elsőként New Yorkban vezették be, de már Washingtonban is elkezdték használni. A rendszer telepítése 2,5 millió dollárba került, ám elég gyorsan megtérült: az első évben több mint 4,3 millió dollár bírságot szabtak ki a segítségükkel. Soron kívül Nyilatkozott a TEK Orbán Viktor védelméről a Robert Fico elleni merénylet után

„A rendszer úgy működik, hogy a busz elejére szerelt kamera érzékeli, ha a buszsávban egy autót lát, a rendszámot összeveti az adatbázissal, és ha szabálytalan használat gyanúja merül fel, a videót hitelesítve, visszakövethető GPS-alapú helyszín és az időpont megjelöléssel továbbítja a rendőrségnek”

– magyarázta Vitézy Dávid.

De az is kiderült, hogy a rendszer a buszüzemeltető szempontjából teljesen automatizált, a buszvezetőnek nem kell semmit csinálnia, a bírság kiszabása előtt azonban a rendőrség visszanézi a videókat, hogy ellenőrizzék, ténylegesen szabálytalan volt-e a rögzített felvételen látható autós.

Mint írja, ezzel a megoldással elsősorban nem a buszsávban haladó autókat akarják kiszűrni (erre vannak rögzített kamerák), hanem a buszsávban megálló, rakodó gépjárművek számát szeretnék visszaszorítani. Illetve azt is hozzátette, Magyarországon a jogszabályok nem engedik a szabálysértési bírságok kamerafelvételekkel való kiszabását.

Orbán Viktor Robert Ficóról: „Jelenleg az életéért küzd, élet-halál között van”

Több szempontból is fontos lenne Robert Fico mihamarabbi felépülése, Magyarország számára is, amiről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt egy reggeli interjújában .