Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,63 Ft
Euró
385,13 Ft
Font
450,71 Ft
Bitcoin
71,083 $

Drágulnak az élelmiszerek az új csomagolóanyag-szabályozás miatt

A költségnövekedést minden szereplő megpróbálja majd áthárítani, amely érezhető drágulást jelent a fogyasztói árakban is.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Agrárszektor írta meg, hogy akár 4%-os drágulást is jelenthet az élelmiszerek piacán az új kiterjesztett gyártói felelősség (EPR – Extended Producer Responsibility) szabályozás bevezetése júliustól. Ez hozzávetőleg 120 milliárd forintos kiadással jár az élelmiszeripar számára, amely az ágazat 2021-es eredményének csaknem 60%-át jelenti.

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer keretében a csomagolóanyagok felhasználóinak egy koncessziós társaságnak, a Mol-csoportba tartozó MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-nek kell fizetni a felhasznált mennyiség után. Ilyenkor két lehetőség marad: ezt vagy az árakba építik be, vagy az új díj elviszi a nyereségük jelentős részét.

Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) ügyvezető igazgatója szerint várhatóan a kisebb szereplők, a magyar kkv-szektorba tartozó élelmiszerfeldolgozók lesznek azok, akik nem, vagy csak részben tudják beépíteni átadási áraikba a csomagolóanyag által jelentett költségnövekedést. De valószínűleg egyetlen feldolgozó sincs olyan helyzetben, hogy ekkora terhet le tudjon nyelni.

Hiszen a különféle csomagolóanyagokra nézve háromszoros, néhol tízszeres (de a legtöbb anyag esetében általánosságban öt-hatszoros) a jövőben fizetendő díj az eddigiekhez képest. Pl. a 720 ml-es befőttesüveg eddigi díja (fedővel és címkével) 5 forint volt, de ez júliustól 30 forint lesz, s a széles körben használt műanyag minden típusára júliustól 219 forintos kilónkénti ár érvényes az eddigi 57 forint helyett.

A Portfolio beszámolója szerint a kialakult helyzet, a jelentős költségnövekedés és a bizonytalanságok miatt az ágazat azt is el akarja érni, hogy a tárca halassza el az új rendszer bevezetését, amíg kompromisszumra nem jutnak az iparág és a minisztérium egyeztetései.

Karácsony odaszólt: „Vitézy Dávid egy okos fiú, csak ne bízzunk rá közpénzt”

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere keményen odaszólt Vitézy Dávidnak, akit okos fiúnak tart, de szerinte jobb, ha nem bíznak rá közpénzt.

Öt autó rohant egymásnak az M7-esen Törökbálintnál

Több autó is egymásnak rohant az M7-es autópályán Törökbálintnál, ami miatt az érintett szakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.