Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,162 $

Már a temetőbe is bemerészkedtek a medvék Szlovákiában

Az Állami Természetvédelmi Hivatal úgy véli, hogy a mécsesekben lévő sertés- vagy marhafaggyú keveréke vonzhatta az állatokat a területre.

...svg content...Fotó: Unsplash
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Infostart szerint a legutóbbi medvetámadás a szlovákiai Privigyei járásban, Liešťany és Čavoj települések közt történt, amikor egy termetes példány üldözőbe vett egy kerékpározó férfit, aki emiatt leesett a bicikliről. A férfit a bajmóci kórházba szállították, de szerencsére a medve nem okozott neki súlyos sérüléseket.

Ám az említett incidens előtt Rózsahegyről is érkezett jelentés, miszerint egészen a városi temetőig merészkedtek a ragadozók: egy nőstény medvét láttak a két bocsával együtt, később pedig egy hím egyed is megjelent a területen. Az Állami Természetvédelmi Hivatal úgy véli, hogy a mécsesekben lévő sertés- vagy marhafaggyú keveréke vonzhatta az állatokat a temetőbe, ahol több esetben jelentős anyagi károkat okoztak a sírokban. Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

Ezt követően a rózsahegyi városháza arra kérte az embereket, hogy további intézkedésig ne gyújtsanak gyertyát a temetőben. Eddig nem zárták a temető kapuit, de a medvelátogatás miatt úgy határoztak, hogy a biztonság kedvéért este 7 órától reggel 8 óráig bezárják azokat a látogatók előtt.

A környezetvédelmi minisztérium megerősítette, hogy a beavatkozó csoportjuk által már minden szükséges intézkedést megtettek: a csapat szakemberei a városi rendőrökkel együtt az elmúlt hétvégén többször is járőröztek a környéken. Ennek során zajkeltéssel, valamint gázpisztollyal próbálták meg elriasztani az embereket esetlegesen veszélyeztető medvéket.

Hivatalos adatok szerint Szlovákiában mintegy 1200 medve élhet, s a Barna Medve Akciócsoport tavaly nyolc barna medvét lőtt ki, négy egyedet pedig az orvvadászok öltek meg. A medvetámadások miatt létrehozott akciócsoport csak szélsőséges esetben tartja elfogadhatónak a ragadozó elpusztítását. Továbbá kiderült, hogy a legtöbb medveészlelés a Polyána-hegyaljai, a felső-nyitrai, a turóci és a liptói régióban történt, bár a délebbre fekvő járásokból is érkezett már lakossági bejelentés.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.