Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,86 Ft
Euró
386,02 Ft
Font
449,86 Ft
Bitcoin
65,964 $

Megdöbbentő, mennyien kaptak 300 ezer forintos bírságcsekket gyorshajtás miatt

Egy negatív rekordert 180-nal mértek be egy olyan úton, ahol maximum 50-nel lehetett volna közlekedni, egy motoros pedig 195 km/órával száguldott el egy 40-es tábla mellett.

...svg content...Fotó: Rendőrök a Véda automata közlekedés-ellenőrzési rendszer egyik sebességmérőjével a 6-os főúton, Pécs határában 2016. április 21-én. Fotó: MTI/Sóki Tamás
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A vezess.hu kérdésére tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), miszerint több mint kétezer darab 300 ezer forintos bírságcsekket postáztak ki az elmúlt három évben. De azt is elárulták, hogy a száguldozók mellett a szabályosan közlekedők sebességadatait is rögzíti az utak fölött magasodó fémkapukra szerelt 365 darab VÉDA-készülék.

A jogszabályok szerint jelenleg a rendőrség traffipaxai által rögzített gyorshajtásért 0 forinttól egészen 300 ezer forintig sokféle következmény jöhet, s az autósok büntetését alapvetően a gyorshajtás mértéke határozza meg. Ám vannak esetek, amikor nincs mérlegelési lehetőség, vagyis mindenképp bírságot kap az érintett autós. Soron kívül Magyar Péter márciusban távozott a Hodler Alapkezelőtől is

Legnagyobbrészt ebbe a kategóriába tartoznak a postán érkező csekkek. Ehhez 50 km/óra sebességhatárig 10 km/órával „kell” túllépni a megengedett tempót, 100 km/óra sebességhatárig 15 km/órával, 100 fölött pedig 20 km/órával. Illetve ami egészen biztos, hogy véletlenül senki sem kapja meg a büntetések csúcsát jelentő 300 ezer forintos bírságot.

De a kikért adatokból az is kiderült, hogy meglehetősen sokan buktak le közveszélyes száguldással: az elmúlt három évben összesen 2227 darab 300 ezres csekket postáztak az egyenruhások. Egy negatív rekordert pedig 180-nal mértek be egy olyan úton, ahol maximum 50-nel lehetett volna közlekedni, vagyis az említett személy több mint háromszor annyival ment, mint a megengedett sebesség.

Arról nincs hivatalos adat, hogy egy motoros lenne az abszolút rekorder ebből a szempontból, de ha százalékosan nézzük, valaki elég magasra tette a lécet, amikor 2018-ban 195 km/órával száguldott el egy 40-es tábla mellett (csaknem ötször annyival ment, mint lehetett volna), s erről persze fotó is készült.

Új hírek jelentek meg Robert Fico állapotáról a merénylet után

Nagy valószínűség szerint életben maradt a szlovák miniszterelnök, annak ellenére, hogy közvetlen közelről öt lövést adtak le rá.