Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,49 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,696 $

Szijjártó bejelentést tett a Paks II. kapcsán – részletek

Orbán Viktor és Szijjártó Péter hétfő reggel a Roszatom vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval tárgyalt. A külügyminiszter egy videóban osztotta meg a legújabb fejleményeket a projekt kapcsán.

Fotó: MTI/Kovács Attila
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

Mint ismert, Szijjártó áprilisban Moszkvába látogatott, ahol megállapodott a Paks II. projekttel kapcsolatos szerződésrendszer aktualizálásáról. Ennek kereteit jóváhagyta az Európai Bizottság, ami azt jelenti, hogy a magyar és az orosz fél is aláírhatja az új kivitelezési és finanszírozási szerződéseket.

Szijjártó Péter egy, a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben, majd egy videóban számolt be a hétfői megbeszélés részleteiről. Közölte: Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

„Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával kezdjük a napot.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Paksi Atomerőmű bővítésére vonatkozó szerződésmódosításokat, Varga Mihály pénzügyminiszter a pénzügyi szerződésmódosítást magyar részről a múlt héten aláírta, és ezen a héten várható az orosz pénzügyminiszter aláírása is.

Így minden akadály elhárul az elől, hogy a beruházást kevesebb bürokratikus teherrel, gyorsabban, minden nukleáris biztonsági szabályt maximálisan betartva folytassuk. A két új paksi blokk az energiaellátás biztonságos, hosszú távú garanciája és biztosíték a rezsicsökkentés megvédésére.”

A videóban pedig úgy folytatta, „hamarosan a fizikai munkák lendületet kapnak”, mivel „a résfalazási munkák július elején meg fognak indulni”, hozzátéve, hogy „a leendő 6-os blokk alatti talajkitermelés is hamarosan kezdődik”. Megjegyezte továbbá, ezt követően a „talajszilárdítási munkák kezdőnek, amely után az első beton is lekerül a földbe”.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.