Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,780 $

Megkezdődtek az univerzális influenzaoltások klinikai vizsgálatai

Észak-Karolinában már folynak a kísérletek.

Fotó: unsplash | illusztráció
Orvostudomány

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Önkéntesek részvételével kezdődtek meg a klinikai vizsgálatok a Duke Egyetemen, a Nemzeti Egészségügyi Intézetekhez tartozó Nemzeti Allergia- és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézete Vakcinakutató Központjának kutatói által kifejlesztett univerzális vakcinákkal.

Az egyelőre még kísérleti jellegű oltásnak az immunválasz kiváltására való képességét vizsgálják. A programba félszáz, 18 és 49 év közötti önkéntest vesznek fel, akik 10, 25 és 50 mikrogrammnyi oltóanyagot kapnak. Soron kívül Budán nyílik meg hamarosan az ország legnagyobb Aldi üzlete

Az optimális dózis meghatározására szolgáló adatok kiértékelése után további 10 résztvevőt vesznek fel. A vizsgálatban részt vesz egy olyan csoport is, amely a jelenlegi, szezonális influenza elleni vakcinát kapja.

Ez lehetővé teszi a kutatók számára, hogy közvetlenül összehasonlítsák a kísérleti és a már rendelkezésre álló szezonális influenza elleni oltások hatékonyságát és biztonságosságát – írja az NIH.

Rengeteg halálos áldozatot szed az influenza

Az influenza évente továbbra is ezrek, tízezrek halálát okozza csak az Egyesült Államokban. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok becslése szerint 2010 és 2020 között évente 12 000 és 52 000 ember vesztette életét az USA-ban, a jelenlegi oltások pedig nem nyújtanak védelmet minden törzzsel szemben.

„Az univerzális oltás megszüntethetné mind a szezonális influenza elleni vakcinák éves fejlesztésének szükségességét, mind pedig azt, hogy a betegeknek minden évben influenza elleni védőoltást kelljen kapniuk” – mondta Dr. Hugh Auchincloss, az NIAID megbízott igazgatója.

Megtalálhatták az amerikai és ausztrál szörfösök holttesteit Mexikóban

Nagy valószínűség szerint a holttestek azok a személyek személyazonosságait rejtik, akik nemrég tűntek el.

Egyre nagyobb méreteket ölt az éhezés Gáza északi részén

A Gázai övezet északi részén valóságos éhínség tapasztalható, figyelmeztet a Világélelmezési Program.

Videón az Újpest 7-0-s győzelme a Diósgyőr ellen

Egy több mint fontos mérkőzés várt az Újpestre a Diósgyőr ellen, ugyanis a bennmaradás volt a tét, miután veszélybe került az NB1-es tagságuk.