Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,43 Ft
Euró
388,29 Ft
Font
452,59 Ft
Bitcoin
63,283 $

Közel 500 medve kilövését engedélyeznék jó pénzért Romániában

A vadászok képviselői kevesellték a kvótát, míg a biológusok, természet- és állatvédők a tervezet visszavonását kérték.

Fotó: Unsplash
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Telex beszámolója alapján a román környezetvédelmi miniszter, Tánczos Barna április elején jelentette be, hogy 426 medve kilövését készül engedélyezni megelőzési kvóta címen, emellett további 60 egyed kilövését is jóváhagyná közvetlen veszély esetén.

A rendelet tervezetének közvitáján a vadászok képviselői – bár örültek a lehetőségnek, hogy a medvevadászat 2016-os betiltását követően ismét vadásztathatnak pénzért – kevesellték a kvótát, és ezer kilőhető példányra tettek javaslatot. Ám a biológusok, természet- és állatvédők a tervezet visszavonását kérték, mondván, a döntés nincs tudományos szempontból kellőképp megalapozva. Soron kívül Több mint ezer ismeretlen objektumot azonosítottak a Naprendszerben

Ennek kapcsán a PressOne újságírói vadásztársaságokat kerestek meg, azt állítva, hogy pénzes külföldi vadászokat képviselnek, akik már nyár elején érkeznének medvevadászatra. A beszélgetésekből az derült ki, a társaságok biztosra veszik, hogy a kvótáról szóló rendelet napokon belül hatályba lép, még akkor is, ha a közelgő kormányátalakítás során leváltják Tánczos Barnát.

Egy Maros megyei vadásztársaság képviselője pedig arról nyilatkozott, hogy 5 ezer eurótól indul az alkudozás a kilőhető medvékre, és a trófea pontszáma alapján határozzák meg a végső árat. Az újságírók egy Hargita megyei egyesületnél is érdeklődtek, hogy lehetne-e medvevadászatot szervezni nyár elejére: nem mondták, hogy nem lehet, de itt állítólag már 6 ezer euróról indult a tarifa.

Mihai Pop, a Biológiai Diverzitás Megőrzéséért Egyesület szakértője szerint a kilövések helyett inkább arra lenne szükség, hogy a potenciális veszélynek kitetteket (juhászok, erdei gyümölcsöt, gombát szedők, stb.) alaposan felkészítsék, hogyan kell viselkedni, amikor medvével találkoznak. A tragédiák ugyanis elkerülhetők, ha az ember helyesen jár el, azonban a felvilágosító, ismeretterjesztő munkát nem végezték el az illetékes hatóságok.