Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,05 Ft
Euró
401,00 Ft
Font
478,67 Ft
Bitcoin
60,663 $

Leállt az Ügyfélkapu, meghosszabbítják az adóbevallások leadási határidejét

Sokan az utolsó pillanatra hagyták az adóbevallás átnézését, akadozott, majd leállt a KAÜ.

...svg content...Budapest, 2016. május 20. Adóbevallásokat rendez egy dolgozó a Magyar Posta 62-es hivatalában a fõvárosi Teréz körúton 2016. május 20-án. Ezen a napon lejár az szja-bevallások leadásának hivatalos határideje. MTI Fotó: Mohai Balázs
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Mint arról korábban beszámoltunk, a NAV már napokal ezelőtt figyelmeztetett, hogy ma éjfél után már nem lehet módosítani az adóbevallásokon, így akik még szerettek volna egy pillantást vetni a dokumentumra, azoknak sietniük kellett.

Úgy fest, elég sokan hagyták hétfőre ezt a feladatot, ezért a KAÜ, vagyis a Központi Azonosítási Ügynök ma egész nap akadozott, hétfő estére pedig egy időre sokaknál elérhetetlenné vált a terhelés miatt. Valószínűleg a NAV ügyfélszolgálatain is égtek a vonalak, azonban az Infóvonal csak 20 óráig várta azokat, akik a tervezettel, bevallással, 1+1 százalékkal kapcsolatban segítséget kértek. Soron kívül Elhunyt egy várandós nő és magzata a szegedi klinikán

Elrendelték a határidő meghosszabbítását

Mint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábban közölte, „aki egyetért a tervezetben foglaltakkal, azon nem változtat – az egyéni vállalkozókat, az őstermelőket és az áfás magánszemélyeket kivéve –, annak május 22-ével automatikusan bevallássá válik a tervezete.”

„Május 22-én éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni a NAV által készített szja-bevallási tervezetet, ami legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tehetnek meg a NAV honlapjáról elérhető felületen” – az említett felület azonban hétfő este leállt, ezért aztán meghosszabbították a leadási határidőt. Az érvényben lévő kormányrendelet alapján a bevallási határidő abban az esetben hosszabbodik meg automatikusan, ha legkevesebb 4 órán át tart a leállás.

Ahogy a NAV szóvivője, Kis Péter András hétfőn este közölte, május 23-án éjfélig megtekinthetők, módosíthatók és jóváhagyhatók az szja-bevallási tervezetek a NAV eSZJA-rendszerében. A határidő meghosszabbítását a KAÜ (Központi Azonosítási Ügynök) és a kapcsolódó szolgáltatások hétfői lassulása, nehézkes elérése indokolja.

A NAV így biztosítja, hogy mindenki hozzáférjen a bevallási tervezetéhez, és valamennyi rendelkezni kívánó adózó támogathassa az általa kiválasztott civil szervezetet, technikai számos vallási közösséget, illetve a Nemzeti Tehetség Programot – olvasható a közleményben – számolt be róla az MTI.