Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,438 $

Kurt Cobain összetört Fender gitárja közel 207 millió forintért kelt el

Ez a Fender Stratocaster eredeti becsértékének több mint tízszerese.

...svg content...Fotó: Wikimedia Commons/Rickymouser45
Kult

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A CNBC jelentése szerint egészen elképesztő összegért kelt el Kurt Cobain összetört Fender Stratocaster gitárja egy árverésen, egy licitáló ugyanis 595 900 dollárt (206,9 millió forint) fizetett a Nirvana frontembere által alaposan szétzúzott gitárért.

A Nirvana frontemberének ikonikus balkezes elektromos gitárját akkor törték össze, amikor a grunge úttörői az 1990-es évek elején a Nevermind című, korszakalkotó albumukat készítették. A gitárt újra összerakták – noha játszani nem lehet rajta – majd árverésre bocsátották, és úgy becsülték, hogy 60 ezer és 80 ezer dollár közötti összegért kelhet majd el. Soron kívül Záporok és zivatarok várhatók pünkösdhétfőn, néhol még jégeső is lehet

A Julien’s Auctions szerint Cobain a gitárt a Nirvana 1992-es Nevermind turnéja alatt adta a Screaming Trees néhai énekesének, Mark Lanegannak. Cobain, aki 1994-ben, 27 évesen önkezével vetett véget életének, híres volt frenetikus fellépéseiről, és nagy hatású karrierje során számos Stratocastert összetört.

A Nirvana kézzel írott setlistje a zenekar 1991-es „Smells Like Teen Spirit” című debütáló fellépéséről szintén elkelt ugyanezen az aukción, 50 800 dollárért (17,6 millió forint), ami az eredeti becsült ár tizenkétszerese.

A gitár, melyen Cobain 1993-ban, öt hónappal a halála előtt, az MTV Unplugged című legendás élő akusztikus koncertjén játszott, két évvel ezelőtt 6 millió dollárért (2 milliárd forint) kelt el. A Julien’s kétnapos aukciója során ezek mellett számos másik zenei emléktárgy is elkelt, köztük Bono és Eddie Van Halen gitárjai, valamint Michael Jackson „Dangerous” World Tour dzsekije.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.