Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,91 Ft
Euró
388,63 Ft
Font
452,80 Ft
Bitcoin
63,702 $

A Twitter azzal vádolja a Microsoftot, hogy megsértette adathasználati irányelveit

A Twitter állítja, a techóriás „hosszabb időn keresztül” megsértette az adatfelhasználásra vonatkozó megállapodását.

Fotó: Unsplash/Joshua Hoehne
Smart

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Engadget értesülései szerint Elon Musk személyes ügyvédje, Alex Spiro állítólag levelet küldött a Microsoftnak, melyben azzal vádolja a techóriást, hogy a Twitter API-t „jogosulatlan célokra” használja fel. A New York Times és a Wall Street Journal jelentései szerint Spiro úgy fogalmazott a levélben,

„A Microsoft hosszabb időn keresztül megsérthette a megállapodás több rendelkezését.” Soron kívül Kunhalmi Ágnes szerint nem teljesen értelmezhető, amit Magyar Péter csinál

Főként azzal vádolja a Microsoftot, hogy a Twitter-adatokat nem megfelelően használta, például a megállapodásban szereplőnél jóval többet használt fel, ezen adatokat pedig engedély nélkül osztotta meg kormányzati szervekkel. Spiro azt is leírta a levélben, hogy a Microsoft nem volt hajlandó fizetni az adatfelhasználásért.

A Microsoft már évek óta használta a Twitter adatait API-ján keresztül több termékben, többek között az Xboxhoz, a Binghez és különböző hirdetési eszközeihez. Miután azonban a Twitter megszüntette az API-jához való ingyenes hozzáférést, a Microsoft úgy döntött, elkezd elhatárolódni a weboldaltól.

Nem sokra rá eltávolította a Twittert a hirdetőknek szánt közösségi médiakezelő eszközéből, és kikapcsolta azt a lehetőséget is, hogy az Xbox konzolokról és a Windows Game Barról közvetlenül a Twitterre lehessen képernyőfotókat és videókat feltölteni.

Egyelőre nem tudni, hogy az eset végül perben csúcsosodik-e ki, de annyi biztos, a Twitter követeli, hogy a Microsoft vizsgálja meg az alkalmazásainak adatfelhasználását. A Twitter azt is szeretné továbbá, ha a Microsoft júniusig jelentést nyújtana be arról, hogy mennyi adata van a vállalatnak, és azokat hogyan tárolja és használja fel. Emellett azt is tudni akarja, hogy a Microsoft mikor adott hozzáférést kormányzati szervezeteknek az adataihoz.