Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,20 Ft
Euró
390,23 Ft
Font
456,08 Ft
Bitcoin
57,848 $

A nyári időszakban is bőven lesz dolguk a határvadászoknak

Intenzív nyárra számítanak a határvédők az illegális bevándorlók miatt, ugyanakkor a magyar határvédelem stabil és erős.

Fotó: A határvadász ezred állományának tagjai a sajtótájékoztatón a hercegszántói határvédelmi bázison 2022. december 29-én. Ezen a napon a Magyar Honvédség katonái befejezték az aktív műveleti szolgálatot a déli határszakaszon, feladataikat a határvadász ezred tagjai vették át. MTI/Ujvári Sándor
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Az illegális migráció tekintetében intenzív nyárra számít a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója; Bakondi György szerint már nincs olyan határsértő, aki embercsempész segítsége nélkül próbálkozna az országba bejutni.

A főtanácsadó az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában elmondta, a tavalyi évhez képest a szerb határszakaszon csökkenés tapasztalható a határsértésben, ami a határőrizeti rendszer szilárdságát mutatja, ezért a román, illetve a horvát-szlovén-osztrák útvonalon próbálkoznak többen illegálisan belépni az országba. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

„Gyakorlatilag már nincs olyan határsértő, aki embercsempészek segítsége nélkül a határ felé tévedne, a szervezett bűnözésnek ez egy nagyon jövedelmező ága” – fogalmazott. Beszélt arról is, hogy ha az Európai Unió nem fordít kellő figyelmet, megfelelő anyagi forrásokat a schengeni térség külső határaira, akkor a „schengeni vívmányok” fenntartása kockázatossá válik.

Úgy látja, hogy az Európai Bizottság elnökének vagy az Európai Néppárt frakcióvezetőjének a külső határok megerősítéséről tett kijelentései megmaradnak a politikai nyilatkozatok szintjén, jogi és pénzügyi lépések még nem követték ezeket. Ezek a kijelentések inkább szólnak a közelgő európai választási kampánynak – mondta Bakondi György.

A főtanácsadó szerint értelmezhetetlenek azok a felvetések is, hogy civilszervezetek ellenőriznék a határt őrző rendvédelmi erőket. A Szudánban zajló polgárháborúval kapcsolatban Bakondi György azt mondta, a fővárosból, Kartúmból már jelentős számban menekülnek az emberek vidékre és a Szudánnal szomszédos Csádba, illetve Egyiptomba. Ezen államok befogadóképessége véges, és ebben előbb-utóbb az embercsempész bandák is lehetőséget fognak látni – tette hozzá.

(MTI)

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.