Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,04 Ft
Euró
394,13 Ft
Font
468,80 Ft
Bitcoin
63,244 $

Kedd óta 30 ember vesztette életét a Gázai övezet elleni légicsapásokban

Emellett több mint 90 fő megsebesült, mire megtorlásként a gázai palesztin csoportok csütörtökön rakétákat lőttek ki Izraelre.

...svg content...Fotó: Ali Haszan Galit, az Iszlám Dzsihád palesztin szélsőséges fegyveres szervezet gázai rakétaegységeinek parancsnokát és fivérét, Mohamed Galit temetik a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban 2023. május 11-én, miután az éjjel egy izraeli légicsapás végzett a két férfival. A velük lévő harmadik férfi, szintén a szervezet egyik parancsnoka, ugyancsak életét vesztette. A holttesteket az Iszlám Dzsihád zászlaja borítja. MTI/EPA/Haiszam Imad
Közel-Kelet
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A palesztin egészségügyi minisztérium közölte, miszerint Izrael 30 palesztint ölt meg és több mint 90 főt megsebesített a Gázai övezet elleni légicsapásokban kedd óta. Az áldozatok között van hat gyermek és három nő, valamint a palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) egyik vezetője és helyettese.

Ez azt jelenti, hogy a támadások során a PIJ öt tagja vesztette életét, továbbá számos épület rongálódott meg, mire megtorlásként a gázai palesztin csoportok csütörtökön rakétákat lőttek ki az ostromlott enklávéból Izraelre, egy ember halálát okozva. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

„Egy támadó és egy védekező hadjárat csúcspontján vagyunk. Ám aki azért jön, hogy ártson nekünk, a vérével fog fizetni érte”

– mondta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egyik videóbeszédében.

Közbelépést sürgetnek

Egyiptom hajlandó lenne elősegíteni a két fél közötti tűzszünetet, de az újabb támadásokról szóló hírek hallatán úgy tűnik, az erre vonatkozó erőfeszítések egyelőre nem érték el a kívánt eredményt, s ezt Sameh Shoukry egyiptomi külügyminiszter is megerősítette – írta az Al Jazeera.

Hozzátette, a jordániai, francia és német kollégáival való találkozó során arra sürgette „a békét támogató országokat, hogy avatkozzanak közbe és vessenek véget a támadásoknak”, hiszen Izrael egyoldalú intézkedéseinek célja „a palesztin állam jövőjének elpusztítása”, amit meg kell akadályozni.

Emberi jogi csoportok szerint az is hatalmas problémát jelent, miszerint Izrael napok óta meggátolja, hogy humaintárius segélyek jussanak be Gázába, s létfontosságú orvosi ellátást igénylő betegek (eddig 292 fő) jussanak ki a területről, ami állításuk szerint háborús bűncselekménynek minősül.