Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,62 Ft
Euró
388,86 Ft
Font
452,12 Ft
Bitcoin
62,457 $

25 év börtönt kapott az amerikai őrmester, aki lelőtt egy Black Lives Matter-tüntetőt

Perry jogi csapata közölte, hogy fellebbezni fog az ítélet ellen, illetve Greg Abbott, Texas kormányzója korábban azt állította, megkegyelmez Perrynek.

Fotó: Tüntetők a rendőri erőszak áldozatává vált afroamerikai George Floyd halálának első évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen Minneapolisban 2021. május 23-án. MTI/EPA/Craig Lassig
Észak-Amerika

Koós Alexandra

Szerkesztő

A jelentések szerint a texasi kerületi bíróság 25 év börtönbüntetésre ítélte az amerikai hadsereg egyik őrmesterét, a 36 éves Daniel Perry-t, aki a vádak szerint agyonlőtte a 28 éves Garett Fostert egy austini Black Lives Matter tüntetésen, még 2020-ban.

Perry jogi csapata közölte, hogy fellebbezni fog az ítélet ellen, illetve Greg Abbott, Texas kormányzója korábban azt állította, megkegyelmez Perrynek, miután többen is azzal érveltek, hogy a férfi önvédelemből cselekedett. Soron kívül 400 fős küldöttséggel érkezik a kínai elnök, aki miatt a légteret is lezárhatják

Az Al Jazeera szerint fontos megjegyezni, hogy Perry és Foster is fehérek voltak, utóbbi édesanyja, Sheila Foster pedig arról nyilatkozott, hogy három hosszú év után végre igazságot szolgáltatnak a fiának, illetve imádkozik azért, hogy a gyilkosa „egy nap megszabaduljon a szívében lakozó gyűlölettől”.

Egyesek ezzel szemben „politikai vádnak” nevezték az ügyet, míg Guillermo Gonzalez ügyész „töltött fegyverként” utalt a férfira, aki szerinte fenyegetést jelent másokra nézve, s bármikor újra gyilkolhat, ezért a börtönbüntetés kiszabását szorgalmazta.

El is menekülhetett volna

Perry ügyvédje, Clinton Broden azt követelte, hogy védence börtönbüntetését 10 évre mérsékeljék, mondván, önvédelemből cselekedett azon a napon, hiszen féltette az életét, az ügyészek viszont kijelentették, ha ez valóban így volt, el is menekülhetett volna ahelyett, hogy lövöldözni kezd.

A 444.hu szerint az emberölés 2020. július 25-én történt, amikor az egykori katona Perry, aki akkoriban az Ubernek dolgozott, bekanyarodott egy utcába, ahol a Black Lives Matter tüntetői vonultak, átmentek a piros lámpán, és megállították a járművét.

Foster, a légierő egykori szerelője, aki egy Texasban legális, AK-47 típusú gépfegyvert hordott magánál, állítólag társaival együtt közeledni kezdett Perry autója felé, valamint elkezdte felemelni a gépkarabélyt a férfi felé. Utóbbi ekkor leengedte az ablakot és ötször rálőtt Fosterre, mielőtt elindult, s nem sokkal ezután hívta a 911-et.

Dráma Párizsban, a PSG kiesésével döntős a Dortmund a Bajnokok Ligájában

Eldőlt, melyik csapat jutott be elsőként a Bajnokok Ligája döntőjébe a PSG és a Dortmund közül.

Az USA után olasz egyetemekre is átgyűrűztek a palesztin-párti tüntetések

Azt követően, hogy az Egyesült Államokban már hetek óta jelentős palesztin-párti megmozdulások zajlanak a különböző egyetemeken, a jelenség az olaszországi felsőoktatási intézményekre is átterjedt.