Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,94 Ft
Euró
387,50 Ft
Font
451,72 Ft
Bitcoin
65,567 $

Nem mindennapi kerékpárút került átadásra Németországban

Ez az első olyan európai kerékpárút, amit napelemes tetővel fedtek be, a kísérleti projekt során pedig egy 300 méteres szakaszon, 900 darab áttetsző panelt helyeztek el.

...svg content...Fotó: Unsplash
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Németország egyik legfőbb célja, hogy 2045-re elérje a klímasemlegességet, mert ha ez sikerül, azzal 5 évvel megelőzné az Európai Uniót, amely 2050-re tűzte ki ezt maga elé. Az ehhez vezető úton talán kicsi, de határozott lépést jelent az a kerékpárút, amit nemrég adtak át a forgalomnak Freiburgban.

A hvg.hu szerint ez az első olyan európai kerékpárút, amit napelemes tetővel fedtek be, a kísérleti projekt során pedig egy 300 méteres szakaszon, 900 darab áttetsző panelt helyeztek el, amelyek évente nagyjából 280 MWh energiát termelnek majd. Soron kívül Nyilatkozott a TEK Orbán Viktor védelméről a Robert Fico elleni merénylet után

Az eszközt gyártó Solarwatt kijelentette, miszerint a panelek rendkívül erősek, azokat ugyanis alulról és felülről is üveg védi, így nem árt nekik például egy jégeső sem – derül ki a The Next Web beszámolójából.

A kerékpárút nem messze található a freiburgi focistadiontól, amely szintén saját napelemekkel büszkélkedhet, összesen mintegy 6 ezer panellel, így ez a világ harmadik legnagyobb ilyen projektje (az első helyen a törökországi Süper Lig futballklub stadionja van, amelyen 10 ezer panelt helyeztek el).

A leghosszabb napelemes kerékpárút pedig Dél-Koreában található, amit még 2014-ben adtak át. Ott 9 kilométer hosszan telepítettek napelemeket, amik évente 2200 MWh energiát termelnek (ez körülbelül 600 háztartás áramellátásával egyenértékű).

Orbán Viktor Robert Ficóról: „Jelenleg az életéért küzd, élet-halál között van”

Több szempontból is fontos lenne Robert Fico mihamarabbi felépülése, Magyarország számára is, amiről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt egy reggeli interjújában .