Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,52 Ft
Euró
389,51 Ft
Font
455,43 Ft
Bitcoin
57,122 $

A túl sok ingázás negatív hatással lehet az egészségünkre

A szakértők arra jutottak, hogy a 3 kilométernél hosszabb ingázás növeli a fizikai inaktivitás és a túlsúly, valamint a rossz alvás valószínűségét.

Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód

Koós Alexandra

Szerkesztő

A covid lecsengésével számos cég kérte azt a dolgozóitól, hogy a távmunka után teljes vagy részmunkaidőben térjenek vissza az irodába, ám a szakemberek felhívták a figyelmet, miszerint az ingázás akár negatív hatással is lehet az egészségünkre.

Kutatásukhoz a svéd longitudinális egészségügyi felmérésből szereztek adatokat, majd megvizsgálták a 2012 és 2018 között megkérdezett, mintegy 13 ezer, 16-64 év közötti résztvevő válaszait, főként az életmódjukra, a foglalkozásukra, a stressz-szintjükre és az egészségügyi állapotukra fókuszálva. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Az Origo szerint ezt követően kielemezték a résztvevők otthona és munkahelye közötti távolságot, valamint e területek társadalmi-gazdasági helyzetét, hogy megértsék, hogyan befolyásolták ezek a tényezők az életmódbeli szokásokat.

Több problémát is okozhat

A kutatók mindemellett ismételt felméréseket használtak, amelyek lehetővé tették az egyes vizsgálati résztvevők válaszainak összehasonlítását két különböző időpontban, s végül arra jutottak, hogy a 3 kilométernél hosszabb ingázás növeli a fizikai inaktivitás és a túlsúly, valamint a rossz alvás valószínűségét.

Ez azok esetében is igaz volt, akik több mint 40 órát dolgoztak, illetve több mint 5 órát ingáztak hetente, míg akik ennél kevesebbet, fizikailag aktívabbnak tűntek, vélhetően azért, mert több idejük maradt a testmozgásra, pihenésre, vagy kevesebbet stresszeltek – írta a Science Alert.

Valamint azt is megállapították, hogy a többet ingázó résztvevők nagyobb valószínűséggel rendelkeztek káros alkoholfogyasztási szokásokkal, főleg ha a munkahelyük egy bár közelében volt. Sajnos azonban a tökéletes ingázási távolságot vagy az iroda elhelyezkedését nem tudták meghatározni, bár a megállapításaik mindenképp figyelemreméltóak.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.