Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,66 Ft
Euró
389,50 Ft
Font
453,92 Ft
Bitcoin
61,771 $

A bankrendszerünk továbbra is a bizalmon és a hiten alapszik

Ám az utóbbi években ez sok esetben megingott, hiszen nem egy nagy nevű pénzintézetet láthattunk összeomlani, vagyis adódik a kérdés, tényleg biztonságban van-e a betétünk.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Sokan tartják bankban a pénzüket és a megtakarításukat, mert azt gondolják, ott nagyobb biztonságban van, mint bárhol máshol, ráadásul így folyamatosan nyomon követhetik a kamatozást, és akkor nyúlhatnak hozzá, amikor csak szeretnének.

Az utóbbi években azonban a bankokba vetett bizalom sok esetben megingott, hiszen nem egy nagy nevű pénzintézetet láthattunk összeomlani, amely által adódik a kérdés: tényleg biztonságban van a betétünk? Soron kívül Szentkirályi Alexandra a Szomszédok legendájával, Vágási Ferivel üzent Karácsonynak

Elsőként fontos megemlíteni, hogy az átlagember megtakarításai fizikailag nincsenek is a bankban, hiszen azt a pénzeszközt maga az intézmény használja, és kölcsönadja másoknak, ezzel szerezve bevételt magának – írta a divany.hu.

Ám a bankokban egy bizonyos mennyiségű készpénzt tartalékolni kell, ezt hívják tőkekövetelménynek, és ennek nagysága a törvényeknek megfelelően változik. Amerikában a nagy bankoknál ez csupán a náluk elhelyezett értékek 10%-át teszi ki, a többi 90% pedig hitelben van, és valaki épp abból vesz házat, autót, stb.

A gond ott kezdődik, amikor az emberek nagy számban elveszítik a bizalmukat egy bankban, és mindenki azonnal ki akarja venni a pénzét. Ha ez nagyarányú, akkor a bank akár átmenetileg össze is omolhat, képtelenné válva arra, hogy az ügyfeleinek kifizesse pontosan azt (plusz a kamatok), amit betettek a bankszámláikra. Vagyis a bankrendszerünk továbbra is a bizalmon és a hiten alapszik.

Madeleine McCann szülei nyilatkozatot adtak ki a kislány eltűnésének 17. évfordulóján

Madeleine hároméves volt, amikor eltűnt a portugáliai Praia da Luzban.

Óriási nyomás helyezheti az Újpestet a Kisvárda szombaton

Ha a Kisvárda nyer a Puskás Akadémia ellen vagy legalább döntetlent szerez, miközben az Újpest megint kikap, azzal minden eddiginél nehezebb helyzetbe kerülnének a fővárosiak.