Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,28 Ft
Euró
398,65 Ft
Font
475,95 Ft
Bitcoin
60,846 $

Lassacskán eltűnhet a magyar méz a boltok polcairól

A jövőben meglehet, már csak termelőktől lehet majd beszerezni magyar mézet.

...svg content...Fotó: MTI/Soós Lajos
Gazdaság
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Agroinform azt írja, a mézre is kiterjed az Ukrajnából származó agrártermékekre április 18-án elrendelt ideiglenes behozatali tilalom, csakhogy ez sem jelent megoldást a hazai méhészek alapvető problémáira.

Azt írják, ennél jóval komolyabb a baj, hiszen az évtizedes árverseny miatt a boltok polcain felerészben külföldről származó, javarészt hamisított mézet találhatunk. Amennyiben pedig a tendencia folytatódik, úgy pár éven belül eljuthatunk odáig, hogy csak termelőktől tudunk majd hazai mézet vásárolni. Soron kívül Vitézy Dávid visszaszólt Lázár Jánosnak: javaslom egy hársfatea elfogyasztását

Az Európai Bizottság által koordinált, 15 tagországra kiterjedő mézvizsgálat keretében 320 mintát gyűjtöttek be „harmadik országokból” származó mézszállítmányokból, a márciusban közzétett eredmények pedig lesújtó képet festettek:

  • a vizsgált minták 46 százaléka hamis méz volt;
  • a Kínából származó minták 74 százalékánál pedig azt találták, hogy valójában cukorszirupot tartalmaznak.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke, Bross Péter ennek kapcsán rámutatott, már a vizsgálati eredmények előtt is tudni lehetett, hogy az EU nem szankcionál, így a hamis termékek minden akadály nélkül eljuthatnak az uniós fogyasztókhoz, így a magyar vásárlókhoz is.

Bross hangsúlyozta, a hazai termelők nem tudnak versenyezni ezekkel az árakkal, így kiszorulnak a kiskereskedelmi forgalomból. Mindez azt eredményezheti, hogy a következő években jelentősen csökkenhet a hazai méhészetek száma, ami komoly probléma, hiszen ezzel nemcsak a magyar méztermelés esik vissza, de a megporzás elmaradása is masszívan ronthatja a mezőgazdaság terméshozamát.