Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,87 Ft
Euró
390,94 Ft
Font
458,23 Ft
Bitcoin
63,799 $

Már most borítékolható a tumultus az Everesten

Év eleje óta már 1046 mászó kapott engedélyt 24 csúcsra Nepáltól, amivel 5.6 millió dollárt keresett a kormány.

Fotó: (MTI/EPA/Phurba Tendzsing)
Ázsia

Szabó Kata

Szerkesztő

A Reuters jelentése szerint rekordszámú hegymászó támadja meg idén a világ legmagasabb hegycsúcsát a tavaszi szezonban, mindez azonban felveti a dugótól való félelmet, amely már az utóbbi években is jellemző volt a mászás utolsó szakaszaiban.

A túlzsúfoltság és a viszonylag tapasztalatlan hegymászók nagy száma volt a fő tényező 2019 májusában is, amikor az elmúlt évek egyik leghalálosabb mászószezonjában kilenc ember halt meg a 8849 méter magas csúcson. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

Már csak néhány napja maradt beszerezni az engedélyeket azok számára, akik május végéig, a legkedvezőbb időjárási ablakban szeretnék megmászni az Everestet, ám az ország már eddig is rekordszámú, 463 engedélyt adott ki az Everest megmászására március és május között, szemben a 2021-es 409 engedéllyel.

Szakértők szerint mindez akár komoly problémákhoz is vezethet, ugyanis már az elmúlt években is sorra érkeztek azok a képek, amelyeken hosszú sorban várakoznak az emberek a mászás utolsó szakaszában, hogy feljussanak a csúcsra.

A világ 14 legmagasabb hegycsúcsa közül nyolcnak otthont adó Nepált gyakran kritizálják egyes nyugati hegymászók, amiért bárki megmászhatja az Everestet, aki ki tudja fizetni a 11 000 dolláros engedélyezési díjat, amit a kormány tagad.

Idén a kínai állampolgárok kapták a legtöbb engedélyt, szám szerint 96-ot, őket követik az amerikai hegymászók 87 engedéllyel, míg az indiai hegymászók eddig 40 engedélyt kaptak.