Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,05 Ft
Euró
390,26 Ft
Font
456,31 Ft
Bitcoin
57,808 $

Japán 2030-ra elérné, hogy a nagyvállalatoknál 30 százalékban női vezetők legyenek

A japán miniszterelnök csütörtökön utasította kormányát, hogy kezdjen el azon dolgozni, hogy 2030-ra legalább 30 százalékra növelje a női vezetők számát a nagyvállalatoknál.

Fotó: Unsplash/Eutah Mizushima
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A japán kabinetiroda felmérése alapján 2022-ben a japán tőzsdén jegyzett nagyvállalatoknál a vezetők mindössze 11,4 százalékát tették ki nők, noha ez az arány az utóbbi években emelkedésnek indult. Kisida Fumio japán miniszterelnök a nemek közötti egyenlőségről tartott megbeszélésen hangsúlyozta:

„Arra törekszünk, hogy 2030-ra a nők aránya a vezetők között legalább 30 százalék legyen a tokiói tőzsde elsődleges piacán jegyzett vállalatoknál.” Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Kisida úgy fogalmazott, a sokszínűség biztosítása az innovációt és a gazdaságot is fellendítené, a találkozón pedig többek között arról is szó esett, hogy hogyan lehetne több állandó állást találni a japán nőknek, akik közül nagyon sokan részmunkaidőben dolgoznak, így próbálva összeegyeztetni a gyermekgondozást és a foglalkoztatást.

A japán kormány célja üdvözlésre méltó, céljuk pedig a nemek közötti egyenlőség megteremtése a vezetői pozíciókban, különösen a politikában és az üzleti élet felsőbb szintjein, továbbá a férfi és női munkavállalók közötti bérszakadék mérséklése.

Ahogy a South China Morning Post is írja, a nemek közötti különbség a vállalati vezetésben globális jelenség, kutatások szerint pedig csak egy maroknyi országban van olyan vállalat, ahol a nők a felsővezetők több mint negyedét teszik ki. A japán kormányzati adatok alapján azonban annak ellenére, hogy a japán nők jövedelme az elmúlt 20 évben megduplázódott, még mindig csak negyedét keresik annak, amit a férfiak kapnak.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.