Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,64 Ft
Euró
389,25 Ft
Font
454,93 Ft
Bitcoin
59,038 $

A francia bíróság beleegyezett az elfogott olasz maffiatag kiadatásába

Edgardo Greco elítélt gyilkos 16 évig volt szökésben, ám most elfogták. A francia bíróság beleegyezett kiadatásába, ám a férfi nem hajlandó hozzájárulni.

Fotó: Unsplash/Mikita Yo
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Az RFI jelentése szerint egy francia bíróság beleegyezett Edgardo Greco elítélt gyilkos Olaszországnak történő kiadatásába, akit azzal gyanúsítanak, hogy a nagyhatalmú ‘Ndrangheta calabriai maffia tagja volt.

A lyoni fellebbviteli bíróság csütörtökön hozzájárult Olaszország kiadatási kérelméhez, megjegyezve, hogy a 16 évig szökésben lévő, ám most elfogott Greco nem járult hozzá. Ügyvédje, David Metaxas közölte, fellebbezni fog a döntés ellen, mert ha Greco Olaszországba megy, „jogilag és fizikailag is halott lesz”. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

Metaxas hozzátette, levélben fogja kérni Elisabeth Borne francia miniszterelnököt, hogy Greco Franciaországban állhasson bíróság elé. Grecót 2006-ban Olaszországban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Stefano és Giuseppe Bartolomeo testvérek 1991-es meggyilkolásáért, akik egy rivális banda tagjai voltak.

Ezen felül Emiliano Mosciaro 1990-es évek elején történt meggyilkolásával is vádolják. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Greco az ítélethirdetés után elmenekült Olaszországból, és szökésben volt egészen 16 évig, amíg a francia rendőrség februárban Saint-Etienne városában le nem tartóztatta, ahol egy olasz éttermekben dolgozott, sőt, egy időben saját éttermet is vezetett, álnéven.

A maffiatagot az Interpol és az olasz nyomozók közös munkája nyomán sikerült elfogni, egy héttel korábban pedig az olasz rendőrség arról számolt be, hogy felszámoltak egy ‘Ndrangheta-csoportot Dél-Calabriában, és 56 ember ellen indítottak büntetőeljárást.