Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
64,367 $

Közel 300, több mint 1000 éves viking érmére bukkantak Dániában

A több mint 1000 évesnek vélt tárgyakat tavaly ősszel találta meg egy fémdetektorral egy lány egy dániai kukoricaföldön.

Fotó: Wikimedia Commons/Bjoertvedt A kép illusztráció.
Cool

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint mintegy 300, több mint 1000 évesnek vélt ezüstérmére bukkantak egy északnyugat-dániai viking erődítmény közelében. Az észak-jütlandi múzeum közlése szerint a feltehetően a 980-as évekből származó leleteket tavaly ősszel találta meg egy kukoricaföldön egy lány egy fémdetektor segítségével.

A leletek két, egymástól nem messze fekvő helyen voltak, Lars Christian Norbach, az észak-jütlandi múzeum igazgatója pedig rámutatott: Soron kívül Saját házában késeltek halálra egy várandós nőt, nagy erőkkel keresik a tettest

„Egy ilyen lelet nagyon ritka.”

Az ezüstérméket a Fyrkat viking erődítménytől mintegy 8 kilométerre, Hobro város közelében találták meg, az érméken található feliratok alapján pedig úgy vélik, hogy a 980-as évekből származnak.

A régészek megosztották, az érmék között találtak dán, arab és germán darabokat is, továbbá Skóciából és Írországból származó ékszereket is. Vizsgálataik alapján kapcsolat lehet az érmék és az erőd között, mely épp ugyanebben az időszakban égett le.

A szakértők az aratás után jövő ősszel folytatni kívánják az ásatásokat a területen, s azt remélik, hogy megtalálják a vikingek által elásott kincsesládák tulajdonosainak temetkezési és lakóhelyeit.

Nyert a Liverpool a Tottenham ellen, Szoboszlait a hajrára cserélte be Klopp

A Liverpool a vártnál is simábban nyert az Anfield Roadon a Tottenham ellen, ami egyúttal az utolsó nagy rangadója volt Kloppnak hazai pályán.

Jön az F1-es Miami Nagydíj, élőben adja a tv

Már 21 órától érdemes figyelni az eseményeket a Miami Nagydíjon, kezdve a pilótaparádéval, ami mindig érdekes és látványos.

Emberi csontokra bukkantak Ajkán egy tóban

Emberi csontokra bukkantak egy tóban Ajkán, ami miatt nyomozást indított a rendőrség, egyelőre keveset tudni a csontokról.