Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,16 Ft
Euró
394,02 Ft
Font
467,74 Ft
Bitcoin
58,143 $

Uniós pénzből épít újabb gátat a főváros

A főpolgármester-helyettes szerint nincs kiépítve megfelelően Budapest árvízi védelme, sőt, keveset is beszélünk erről, holott ez egy fontos téma lenne.

...svg content...Fotó: Tüttő Kata főpolgármester-helyettes beszél, mellette Karácsony Gergely főpolgármester a koronavírussal kapcsolatos fővárosi intézkedésekről tartott sajtótájékoztatón a Főpolgármesteri Hivatal udvarán 2020. március 12-én. MTI/Mónus Márton
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes beszélt arról az InfoRádióban, miszerint közel négymilliárd forint uniós forrásból folytatódik az észak-pesti árvízvédelmi rendszer fejlesztése.

A téma kapcsán elmondta, nincs kiépítve megfelelően Budapest árvízi védelme, sőt, keveset is beszélünk erről, mert az utóbbi években inkább a szárazság okozott gondot, 2013 óta pedig nem látott a főváros nagy árvizet, ám ez még változhat, hiszen az időjárás egyre szélsőségesebb lesz. Soron kívül Lassan, de biztosan naposra fordul a borongós időjárás kedden, csak elszórtan lehetnek záporok

„2013 óta Budapest érdemben nem jutott egyről a kettőre árvízi védekezésben, mert központi költségvetési forrás nincsen, a kormány nem gondolkozik Budapest árvízvédelméről, miközben ez állami feladat”

– fogalmazott a politikus.

Két területen történik most gátépítés

Majd kifejtette, Budapest pályázott az Európai Uniónál, és ebből a forrásból két területen történik most gátépítés. A budai oldalon (az ún. Csillaghegyi öblözetben) Pünkösdfürdőnél már megépült a gát, s jelenleg készül egy az Aranyhegyi pataknál, illetve zajlik a római part tervezése.

A Duna másik oldalán az észak-pesti részen kezdenek most bele (szintén uniós forrásból) egy gátszakasz megépítésébe, amely nagyjából 35 ezer ember védelmét biztosítja, míg a Megyeri csárdától délre eső első rész építése is elindulhat hamarosan – írta az Infostart.

„A folytatásának a tervezését is elvégezzük az Európai Unió támogatásával, abban bízva, hogy előbb-utóbb lesz közös gondolkodás Budapest árvízvédelméről a magyar kormánnyal is”

– mondta Tüttő Kata.