Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,84 Ft
Euró
387,72 Ft
Font
450,63 Ft
Bitcoin
61,317 $

Megkezdődik 869 húszi lázadó fogolycseréje

A volt húszi foglyokat családtagjaik, politikai vezetőik és egy zenekar fogadta, amikor leszálltak Szanaában, a húszik ellenőrzése alatt álló jemeni fővárosban.

Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab
Közel-Kelet

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Sky News jelentése szerint a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága arról számolt be, hogy pénteken megkezdődött a hosszú ideje húzódó jemeni háborúhoz köthető több mint 800 fogoly cseréje: pénteken mintegy 318 foglyot engedtek szabadon, és a háromnapos művelet során várhatóan összesen 869 foglyot engednek majd szabadon.

A szabadon bocsátott foglyok tucatjait családtagok, egy zenekar és hagyományos táncosok köszöntötték – akik a jemeni zászló színeivel díszített szalagokat viseltek – amikor leszálltak a húszik ellenőrzése alatt álló jemeni fővárosban, Szanaában. A húszi politikai vezetők pedig öleléssel üdvözölték a foglyokat. Soron kívül Csak pár felhő zavarhatja meg a hétfői verőfényes napsütést

A most bejelentett lesz a legjelentősebb fogolycsere azóta, hogy a Szaúd-Arábia vezette koalíció és riválisaik, az Irán által támogatott húszik 2020 októberében több mint 1000 foglyot engedtek szabadon.

A Vöröskereszt regionális igazgatója, Fabrizio Carboni úgy véli, ez a jelentős lépés „lendületet adhat” a háború befejezésére irányuló erőfeszítéseknek, noha rámutatott, nagy valószínűséggel még mindig több ezer hadifogoly várja szabadon bocsátását.

A 2014-ben kezdődött konfliktus során több mint 150 ezer ember vesztette életét, köztük katonák és civilek, mely a világ egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófáját idézte elő. A háború miatt Jemen lakosságának legkevesebb 80 százaléka humanitárius segélyre szorul.