Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,54 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
455,41 Ft
Bitcoin
57,371 $

Új-Zéland történelme során először érte el a nemek közötti egyenlőséget a kormányban

A történelmi jelentőségű mérföldkőről a miniszterelnök számolt be.

Fotó: MTI/EPA/AAP/Masanori Udagawa
Ausztrália és Óceánia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint Új-Zéland történelme során először érte el a nemek közötti egyenlőséget a kormánykabinetben, sőt, ha a kabineten kívüli minisztereket is számoljuk, úgy velük együtt már több nő van az ország végrehajtó testületében, mint férfi.

Jacinda Ardern volt miniszterelnök 2020-ban megalakította minden idők legsokszínűbb parlamentjét, jelentősen növelve a női, a maori és az LBGTQ+ tagok számát, most pedig a kormánykabinet elérte a nemek közötti egyenlőséget a legfontosabb politikai, jogalkotási és kiadási döntésekért felelős vezető miniszterek testületében. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Chris Hipkins miniszterelnök hétfő délután jelentette be, hogy a legutóbbi kabinetátalakítás nyomán Willow-Jean Prime képviselő, természetvédelmi miniszter is bekerül a kabinetbe, ami azt jelenti, hogy a férfiak és a nők aránya pontosan 50-50 százalékos arányban oszlik meg.

Hipkins az eredmény kapcsán úgy fogalmazott:

„Ez azt jelenti, hogy még jobban képviseljük a lakosságot. Úgy vélem, ez egy jó mérföldkő. Ebben a parlamenti ciklusban elértük az 50-50 arányú képviseletet a parlamentben, ami úgy gondolom, egy nagyon üdvözlendő dolog, és most már a kabinet asztalánál is ez a helyzet.”

Hipkins hozzátette, a kabineten kívüli miniszterekkel együtt most már több nő van az új-zélandi végrehajtó hatalomban, mint férfi. Noha első ránézésre megtervezettnek tűnhet a tökéletes arány, Hipkins elárulta, bár örömmel látja a nemek közötti egyenlőséget, nem ez volt a döntő tényező a kiválasztáskor.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.