Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,20 Ft
Euró
385,37 Ft
Font
449,24 Ft
Bitcoin
65,066 $

USA: riasztó eredményeket hozott egy tanulmány a lőfegyver okozta halálesetekről

Egy friss tanulmány szerint minden ötödik amerikai állampolgár arról számolt be, hogy legalább egy hozzátartozója vesztette életét lőfegyver miatt, beleértve az öngyilkosságot is.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Caroline Brahman
Észak-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CBS News a Kaiser Family Foundation legfrissebb tanulmánya nyomán számolt be arról, hogy a megkérdezett amerikaiak közül minden ötödik úgy nyilatkozott, volt legalább egy olyan hozzátartozója, akit fegyverrel öltek meg, beleértve az öngyilkosságot is.

Közel ugyanennyien jelezték, hogy személyesen is fenyegették már őket fegyverrel. A tanulmányban a színesbőrűek nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy szemtanúi voltak fegyveres erőszaknak, illetve, hogy valamely hozzátartozójukat fegyverrel ölték meg. Soron kívül Súlyos Robert Fico állapota, több szervét is lövés érte

A fekete felnőttek több mint egyharmada nyilatkozott arról, hogy volt olyan családtagja, akit fegyverrel öltek meg, szemben a fehér válaszadók 17 százalékával és a spanyolajkú felnőttek 18 százalékával. A tanulmány szerint 10-ből 3 fekete felnőtt és minden ötödik spanyolajkú felnőtt volt személyesen szemtanúja annak, hogy valakit lelőttek.

A fekete felnőttek jóval nagyobb arányban számoltak be arról is, hogy nem érzik biztonságban magukat lakóhelyük környékén. A KFF egy közleményben is ismertette a tanulmány eredményeit, s azt írják:

„Míg a legtöbb felnőtt összességében azt mondja, hogy „nagyon” (41%) vagy „valamennyire” (41%) biztonságban érzi magát a fegyveres erőszakkal szemben a szomszédságában, jelentős arányban mondják, hogy „nem érzik magukat túlságosan biztonságban” (13%) vagy egyáltalán nem érzik magukat biztonságban (5%).”

A tanulmány szerint a megkérdezettek 41 százaléka jelezte, hogy olyan háztartásban él, ahol van fegyver. Azok közül, akiknek volt fegyverük otthon, 75 százalék nyilatkozott úgy, hogy a fegyvereket „oly módon tárolták, ami nem a fegyverbiztonság általános gyakorlatát tükrözi”.

Putyin és Biden is megszólalt a Fico elleni merénylet után, aki magánál volt

Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke szinte egyszerre reagált a Robert Fico elnök elleni merényletre.